
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Vad handlar hyrköp om?
– Grundtanken är att göra det möjligt för fler som har löpande inkomst, men saknar kapital att ta sig in på den ägda marknaden. Det kan handla om att hyresgäster ges möjlighet att, på sikt, ombilda den lägenhet de hyr till ägarlägenhet eller att nyproducerade bostäder först upplåts som hyresrätt, men att hyresgästen ges option på att köpa loss lägenheten över tid.
Hur skiljer det sig från ombildning till bostadsrättsförening?
– Vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt krävs att 67 procent av hyresgästerna går samman och skapar en bostadsrättsförening. Ombildning till ägarlägenhet skulle kunna möjliggöra för enskilda hyresgäster att köpa ut sin bostad utan att grannarna vill göra detsamma. För fastighetsägaren skulle det möjliggöra försäljning av några lägenheter till exempel för att finansiera renovering av resterande hyresrätter. Ägarlägenhet som upplåtelseform gör det möjligt för ägaren att utan tillstånd hyra ut i andra hand. Ägaren står också för samtliga lån, till skillnad från i bostadsrätt då en del av lånen finns i föreningen.
Är det förenligt med nuvarande lagstiftning?
– Att nyproducera ägarlägenheter möjliggjordes av alliansregeringen. De utredde också möjligheten att ombilda enskilda hyresrätter till ägarlägenheter och kom då fram till att det skulle vara möjligt genom en förändring i fastighetsbildningslagen. Det hann dock inte genomföras innan regeringsskiftet. För hyrköp i samband med nyproduktion skulle det krävas att regelverk anpassas för svenska förhållanden och en översyn av möjliga former för statligt stöd för att lösa finansieringen och den risk som byggaren i så fall skulle ta.
I din rapport skriver du att hyresrätten har blivit en fattigdomsfälla, vad menar du med det?
– I ägt boende så bor du till självkostnadspris. I ett hyrt boende betalar du också för service, risk och avkastning till den som äger fastigheten. Det finns idag inget tillgängligt utbud av billiga hyresrätter. De som redan är utsatta på bostadsmarknaden måste istället hyra dyra nyproducerade hyresrätter eller ta sig runt på andrahandsmarknaden. Det är idag mycket dyrare än att äga sin bostad, vilket dels urholkar hushållets personliga ekonomi och dels får som konsekvens att de allra flesta inte har möjlighet att spara ihop till den kontantinsats som krävs för att ta sig in på den ägda marknaden.
Tycker du att alla människor ska äga sin bostad?
– Jag är inte emot hyresrätten som upplåtelseform, men jag tycker att människor ska ha möjlighet att välja. Det ska inte bara vara de som har rika föräldrar eller pengar på banken som ska ha möjlighet att påverka sin boendesituation. Om enskilda hyresgäster ges möjlighet att köpa loss sin bostad utan att ha med sig alla andra som bor i huset möjliggörs också boendekarriär i samma område och på så sätt kan segregationen minska.
Det finns en finsk modell för detta som verkar intressant, berätta mer?
– Den så kallade Omaksimodellen innebär att hyresgästen vid inflytt i en nyproducerad hyresrätt får option på att köpa bostaden om 20 år. Vid sidan av hyran görs löpande avsättningar till kontantinsatsen. Om hyresgästen vill flytta innan dess säljs hyresrätten på den öppna marknaden för ett värde som motsvarar de avsättningar som gjorts och hur lång tid som är kvar innan optionen löper ut.
Vad krävs för att det ska bli verklighet? Tror du att det är sannolikt?
– Jag tror att intresset både från politiker och hyresgäster kommer att öka. Men det kommer att krävas en ordentlig översyn av regelverket och vilka stöd som skulle kunna vara aktuella när det gäller hyrköp i framför allt nyproduktion. Ägarlägenheten har många viktiga fördelar som är värda att lyfta fram. Inte minst skulle det kunna vara en del i en social bostadspolitik för att motverka sociala klyftor i områden med ett ensidigt bostadsbestånd.
Läs Veidekkes rapport här.
/ Bransch 1 juni 2023 Mäklarsamfundet har intervjuat Nina Lindroos Hedlund, som drev fastighetsmäkleri i 26 år och i dag är aktiv som samtalsterapeut med fokus på att stötta…
/ Bransch 1 juni 2023 Mäklarsamfundet har stämt av med Janette Cohen om hur den spanska bostadsmarknaden mår just nu. Hon berättar om sina framtidsspaningar, vilka det är som väljer…
/ Bransch 20 april 2023 Amin Sarvestani fick sin registrering i måndags – och är därmed, med sina 20 år, Sveriges allra yngsta fastighetsmäklare. Han berättar om sin väg in i yrket,…
/ Medlem 23 mars 2023 Mäklarsamfundet har intervjuat Martin Jönsson, verksam på bland annat Stora Essingen. Han sadlade om från flygvärd till restaurangägare och sedan till…
/ Bransch 30 januari 2020 På bara något år har Stockholmsmäklaren, som vill vara anonym, samlat ihop över 200 tusen följare med sitt Instagramkonto ”Hemnetknarkarna”. Mäklarsamfundet har…
/ Bransch 16 januari 2020 Farmen är återigen igång och Mäklarsamfundet har pratat med utmanaren och Göteborgsmäklaren Erika Bergholm om vilka styrkor hon tog med sig i egenskap av sitt…
/ Bransch 30 oktober 2019 Att vara fastighetsmäklare kan innebära många saker i och med att man kommer i kontakt med personer i alla skeenden av livet. Ibland är man själasörjare, ibland…
/ Bransch 17 oktober 2019 Johannes Båth, lantbruksmäklare på Stad & Land i Uppsala, är ingen duvunge. I 28 år har han varit mäklare och arbetsglädjen är lika stor idag som när han…
/ Bransch 3 oktober 2019 Trots att mäklaryrket är mångfacetterat, hamnar fokus ofta på de fastighetsmäklare som ägnar sig åt villor och bostadsrätter. Hur skiljer sig arbetet som…
/ Bransch 19 september 2019 Niklas Briselius är jurist på intresseorganisationen Sveriges Annonsörer som består av företag och organisationer som på olika sätt skapar och investerar i…
/ Bransch 17 april 2019 I årets upplaga av Robinson ser vi bland annat en renskötare, en kapitalförvaltare och en platschef – men vi ser också en fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet har…
/ Bransch 18 oktober 2018 Louise Larsson, fastighetsmäklare med egen verksamhet, blev nyligen utsedd till årets nyföretagare i Karlskrona. Louise är inte bara en skicklig…
/ Bransch 25 maj 2018 När Christoffer Reuterling hade läst klart Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hade han siktet inställt på att bli just mäklarassistent. Men…
/ Bransch 9 maj 2018 För ett år sedan tog Ankie Björk över Svensk Fastighetsförmedlings Södermalms kontor. Ett stort kontor med hög personalomsättningen och många nya mäklare. Trots…
/ Bransch 19 april 2018 Gunnar Thulin flyttade till Florida för snart 30 år sedan och omskolade sig till mäklare. Idag arbetar Gunnar i Sverige under sommaren och i Florida resten av…
/ Bransch 1 mars 2018 Erik Segerborg är 32 år, pratar flytande ryska, har varit VD på Domofond, Rysslands motsvarighet till Hemnet, och vice VD på Avito, Rysslands största…
/ Bransch 18 januari 2018 Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren blir ny generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk. Dessutom väljs hon in som svensk representant i…
/ Bransch 19 oktober 2017 Att 22 flyttar på 44 år skulle leda till en bok hade Fredrik B Nilsson ingen tanke på när han hoppade på bostadskarusellen. I september gav han och…
/ Bransch 14 september 2017 Den 1 februari 2017 dök det upp ett konto på Instagram med memes inspirerade av fastighetsmäklares vardag. Vilka som står bakom Instagram-kontot…
/ Bransch 6 september 2017 För två år sedan intervjuades mäklarstudenten Mathilda Lundgren här i nyhetsbrevet. Vi ringer upp henne idag och frågar hur hennes första år som…
/ Bransch 21 juni 2017 På torsdagen tillträdde han som vd för Fastighetsbyrån, på fredagen valdes han in som ledamot i Mäklarsamfundets styrelse. Johan Engström fick minst sagt en…
/ Bransch 24 maj 2017 Fastighetsmäklare har alltid varit Ester Hemströms drömyrke. Nu, efter 10 år i branschen, tar hon över ordförandeklubban i Mäklarsamfundets Norrlandskrets med…
/ Bransch 30 mars 2017 Fastighetsbyrån storsatsar nu på nyproduktion och en del av den satsningen är Henrik Lenander. Han är sedan februari ny affärsområdesansvarig för nyproduktion.…
/ Bransch 16 mars 2017 Josefine Uppling har under sin tid som analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet blivit ett välbekant namn i fastighetsmäklarbranschen. Nu väntar en ny…
/ Bransch 16 februari 2017 För 5 år sedan valde Pia Lasses att stänga sin inredningsbutik som hon ägt i 17 år för att satsa på en ny karriär som fastighetsmäklare. Idag är hon…
/ Bransch 22 december 2016 För snart 3 år sedan var fastighetsmäklaren Sara Stenlund nära att ge upp, men hon reste sig igen och tryckte gasen i botten. Idag jobbar hon tillsammans med…
/ Bransch 10 november 2016 Bengt Bjartorp har varit fastighetsmäklare och medlem i Mäklarsamfundet i över 40 år. Under åren har han bland annat varit ordförande i Stockholmskretsen och…
/ Bransch 29 september 2016 När Sofia Dalmalm letade hus upptäckte hon hur kul fastighetsmäklaryrket verkade vara och sadlade om. Idag är hon inte mäklare längre men jobbar kvar inom…
/ Bransch 1 september 2016 Jonas Sandvik ser mäklaryrket som en livsstil och med sin examen från Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hoppas han nu komma närmare sitt mål…
/ Bransch 16 juni 2016 David Carlsson är fastighetsmäklaren som jobbar 7 månader om året och har specialiserat sig på att förmedla fritidshus. Resten av året är han ledig och…
/ Medlem 25 februari 2016 När civilekonomen Marcus Ekström fick erbjudandet om att ta över familjens mäklarföretag tvekande han inte sekund. Tillsammans med fru och barn lämnade han den…
/ Bransch 15 oktober 2015 Intresset för hus och människor gjorde att Mathilda Lundgren började läsa till fastighetsmäklare på Högskolan i Halmstad. Nu, med knappt ett år kvar av…
/ Bransch 1 oktober 2015 För Henrik Nilsson var det självklart att bli fastighetsmäklare och han har inte ångrat sitt val en enda dag. Idag är han ordförande i Mäklarsamfundets…
/ Bransch 25 juni 2015 Catharina Lager Sundberg är företagsledaren med drömmar om ett coolt 60-tals hus i Saltsjöbaden och i maj förra året tog hon över rollen som ordförande i…
/ Bransch 19 mars 2015 I nyhetsbrev nr 4 berättade vi om fastighetsmäklaren Adam Simpson som drabbades av utmattningssyndrom. Han jobbade i nio år som fastighetsmäklare och höll…
/ Juridik 19 februari 2015 Vad bör ett mäklarföretag tänka på vid hantering av personuppgifter? Johan Sundberg, advokat och PUL-expert, och Johan Sundkvist, Jur.kand., biträdande jurist,…