Suzana Dahlhjelm
Nyhet Bransch 17 april 2019

Fastighetsmäklaren Suzana utmanar i Robinson

I årets upplaga av Robinson ser vi bland annat en renskötare, en kapitalförvaltare och en platschef – men vi ser också en fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet har pratat med Suzana Dahlhjelm från Linköping om vilka styrkor hon tog med sig i egenskap av sitt yrke och hur hon egentligen skulle gå tillväga för att förmedla en palmhydda på Fiji.

Varför sökte du till Robinson?
– För att jag alltid har önskat att pröva min styrka både psykiskt och fysiskt i Robinson. Jag sökte faktiskt redan år 2010 och kom då på plats 21, så några år efter såhär så tänkte jag att nu kör vi och sökte igen. Bland 11 000 sökande så kom jag med den här gången. Vilken lycka!

Var det som du hade föreställt dig? Om inte, på vilket sätt var det annorlunda?
– Till min stora förvåning så blev vistelsen i Robinson inte alls som jag hade tänkt mig. Det allra sista som jag fick med mig hemifrån innan jag åkte var att se till att jag faktiskt har roligt också. Men det blev mycket jobbigare, tuffare och värre än vad man hade kunnat ana. Villkoren var tuffa; avfärd till Fiji skedde bara en kort tid efter att jag fått erbjudandet om att få vara med och vi fick inte ta med oss annat än en bikini, ett par byxor, ett linne, strumpor och en varm tröja eller jacka samt en personlig sak. I mitt fall ett rep.

Hur skulle du beskriva upplevelsen?
– Den har framför allt gett mig en ny kunskap: Det finns människor som kan gå hur långt som helst för att nå sitt mål, oavsett hur många de skadar under tiden, men jag tror också att matbristen satte sina spår både psykiskt och fysiskt för många. Upplevelsen har dessutom gett mig många färgstarka, ärliga och underbara vänner. Riktiga stämningshöjningar som hjälpte till och var mänskliga i sitt beteende.

Som mäklare är du förstås van vid tävling och konkurrens, men också vid kommunikation och samarbete. Hur hjälpte det dig?
– Som fastighetsmäklare i över 20 år så är jag såklart van vid kommunikation och tävling så jag såg det som ett plus för mig, men Robinson är trots det en väldigt annorlunda, unik värld och det är svårt att börja bryta sig in i grupper och pakta kring vem som ska åka ut och vem som är starkast eller svagast.

Om du skulle förmedla palmhyddan som ni bodde i under inspelningen, hur skulle du formulera texten i annonsen?
– Välkommen till visningen av denna miljövänliga, ekologiska hydda med en fantastisk utsikt över sandstrand och vatten med insynsskyddat läge där man kan finna ro och glädje, avnjuta en cocosnötsmjölk och känna den fräscha luften som sakta följer det vackra landskapet med palmer och grönska. Hyddan är gjord för att hålla vid vind och regn, med stora palmblad som tak och golv. Underhållsfritt. Möbler kan snickras ihop och tillverkas med en yxa för den som önskar.

Här bor ni utan någon driftkostnad, fri ved och fri värme. Endast lite dricksvatten kan tillkomma. Ett gyllene tillfälle för er som vill flytta in i ett färdigt boende, njuta av livet och bara ha det bra. Hjärtligt välkomna till visningen.

Skapad 17 april 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Intervju