Samlad kunskap om branschen och yrket

Intresset för fastighetsmäklarens vardag och förutsättningar växer och kommer inte minst från akademin. Det görs undersökningar, skrivs forskningsartiklar och akademiska uppsatser som belyser olika delar av yrket och branschen. För att tillgängliggöra och nå ut med den här kunskapen inom branschen har Mäklarsamfundet inlett ett samarbete med Högskolan i Gävle.

Här hittar du korta filmer där forskare från högskolan och före detta fastighetsmäklarstudenter, som nu arbetar i branschen berättar om sitt arbete. 

I filmerna får du  bland annat svar på, vilka de svenska fastighetsmäklarna är enligt personlighetsteorin ”Big 5”, hur de svenska mäklarna mår – egentligen, hur du klär dig för att öka chanserna att vinna intaget och sist men inte minst vad som egentligen driver och motiverar de svenska mäklarna.

Close

Jonas Kågström är universitetslektor vid Högskolan i Gävle. Här berättar han om femfaktorteorin och hur Sveriges fastighetsmäklare faller in i den modellen.

Close

Anna Sjögren från Svenska Mäklarhuset och Emma Öhman från Vision Fastighetsmäkleri berättar om deras kandidatuppsats kring svenska fastighetsmäklares drivkrafter.

Close

Theodor Maric Larsson, Svensk Fastighetsförmedling och Felicia Tengmo, SkandiaMäklarna berättar om den straffeffekt som kan uppstå när fastighetsmäklarnas syn på materialism och status inte matchar kundens.

Close

Jonas Kågström, universitetslektor vid Högskolan i Gävle, har under flera år undersökt hur den svenska mäklarkåren mår och trivs i sitt yrke. Nu berättar han om vad undersökningarna visar och hur man som chef kan verka för ett mer hållbart klimat på arbetsplatsen.

Skapad 3 februari 2022
Uppdaterad 28 mars 2024