Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Bilden av rörlighet på bostadsmarknaden
Press/Opinion
3 juli 2019
Hur en fråga syns i medierna får konsekvenser för var den hamnar på den politiska agendan. Ur det perspektivet har Mäklarsamfundet låtit undersöka hur bostadsmarknadsfrågorna och särskilt frågor om rörlighet på bostadsmarknaden skildras i svenska medier. Analysen ger bland annat svar på hur medieexponeringen för bostadsmarknads- och rörlighetsfrågor sett ut över tid, vilka aktörer som syns mest samt vilka grupper och problem som lyfts fram mest.
Mäklarinsikt
Press/Opinion
6 april 2019
Majoriteten av fastighetsmäklarna tror på sjunkande priser och svagare efterfrågan på både småhus- och bostadsrättsmarknaden under årets andra kvartal. Över hälften tror att småhusutbudet förblir oförändrat. Motsvarande andel för bostadsrätter är 58 procent. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.
Fritidshus
Press/Opinion
21 mars 2019
Vi har så sakta börjat vänja oss vid en lugnare marknad utan dramatiska prisrörelser. Snart drar fritidshusmarknaden igång på allvar. Vilka trender och tendenser ser vi där? Det undrade Dagens Nyheter och vände sig så klart till Björn Wellhagen.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
7 mars 2019
Priserna på både bostadsrätter och villor stod still i februari. Rikssiffrorna visar också att villapriserna stod stilla på tolvmånadersbasis medan bostadsrätterna backade med 1 procent över tolv månader. Trots att Mäklarsamfundets medlemmar vittnar om en spretig marknad på vissa håll i landet är det ett tydligt kvitto på stabilisering och att svensk bostadsmarknad är robust, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.
Recept för bostadsmarknaden
Press/Opinion
7 februari 2019
I den nya rapporten ”Arbetskraft utan bostäder” utvecklar Svenskt Näringsliv sin syn på bostadsmarknaden. De kommer också med konkreta reform- och policyförslag för en bättre bostadsmarknad. På deras dagordning står bland annat halverad flyttskatt, bospar för unga och att föra in bostadsmarknaden i momssystemet.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
7 februari 2019
I förra nyhetsbrevet tipsade Mäklarsamfundets kundvägledare om vad du som mäklare ska tänka på när det gäller köparens finansiering vid förmedling i små bostadsrättsföreningar. Nu följer vi upp med Björn Wellhagens senaste alster på samma tema. Varför vill inte banken låna ut till köp i en liten bostadsrättsförening?
Bostäder
Press/Opinion
10 januari 2019
Regeringsförhandlingarna pågår för fullt och parallellt med detta pågår en debatt om hyressättningssystemet som är mer livlig än på länge. I dagarna argumenterade till exempel två välkända ekonomer på DN Debatt för marknadshyror i både nyproduktion och gamla hyresrätter.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
30 november 2018
Hur löser vi bokrisen? Med ökad rörlighet så klart! Och det finns en grupp som både borde och vill flytta mer än idag,nämligen äldre som bor ensamma i villa. Läs Björn Wellhagens debattinlägg i tidningen Byggindustrin.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
16 november 2018
Som vi tidigare har berättat i nyhetsbrevet har DN i en serie artiklar rapporterat om villkoren och ekonomin i mäklarbranschen. Tidigare i veckan medverkade Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen i en intervju om den tuffa konkurrensen, startavgifter och hur antalet affärer ska öka.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
9 november 2018
Hög omsättning och stabila priser präglade bostadsmarknaden i oktober. I riket som helhet stod priserna på både bostadsrätter och villor stilla. Sett över tre månader ökade bostadsrättspriserna med 3 procent medan prisutvecklingen för villor var oförändrad. Det visar Svensk Mäklarstatistiks oktobersiffror.