Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Exkluderande bostadspolitik
Press/Opinion
5 maj 2022
Drömmen om Svenssonlivet i radhus eller villa har blivit allt svårare att förverkliga för arbetarklassen. Levnadsstandarden och arbetsförhållandena har förbättrats avsevärt de senaste decennierna. Ställningen på bostadsmarknaden har däremot försämrats, skriver Mäklarsamfundets näringspolitiska expert André Nilsson på sajten bostadsbubblan den 1 maj.
Sveriges dyraste gator
Press/Opinion
5 maj 2022
Smakar det så kostar det, i alla fall för den som vill bo på någon av Sveriges populäraste adresser. Det skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande, efter att de med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt vilka adresser som är de dyraste i Sverige.
Finansinspektionen
Press/Opinion
21 april 2022
Finansinspektionen har nu hemställt hos regeringen om att göra det billigare att förtidslösa lån, exempelvis när någon med bunden ränta flyttar innan bindningstiden gått ut. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget då det skulle underlätta för människor som behöver flytta.
Bolånerapporten
Press/Opinion
21 april 2022
I går släppte Finansinspektionen (FI) sin årliga Bolånerapport, som beskriver belåningsgrad, skuldsättning, lånevillkor och återbetalningsförmåga hos svenska hushåll. Rapporten visar att hushållens skuldsättning ökat och att många tar lån utan säkerhet. Mäklarsamfundet är inte förvånade, och menar att det finns ett stort behov av att genomföra förslaget om statliga startlån för förstagångsköpare för att kunna minska den utbredda användningen av blancolån vid bostadsköp.
Optimism om bostadsmarknaden trots osäker omvärld
Press/Opinion
7 april 2022
Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på stabila priser under årets andra kvartal. Trots stigande priser på el, driv- och livsmedel samt en tilltagande ränteoro räknar 27 procent med att villapriserna fortsätter stiga.
Stämpelskatten
Press/Opinion
7 april 2022
Mäklarsamfundet bredde ut sig rejält på DN:s debattsidor i slutet av mars – och väckte välförtjänt diskussion om den föråldrade stämpelskatten. Inlägget fick stor spridning och du kan ta del av det i sin helhet här.
André Nilsson
Press/Opinion
7 april 2022
I veckan tog bostadsminister Johan Danielsson emot förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget om startlån som kan ersätta det utbredda användandet av blancolån till kontantinsatsen. Nu måste regeringen agera skyndsamt för att förverkliga förslagen, så att unga vuxna får en rimlig chans att kliva in på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundets näringspolitiska expert André Nilsson kommenterar.
Stämpelskatten
Press/Opinion
28 mars 2022
Statens intäkter från stämpelskatterna har ökat dramatiskt och uppgick 2021 till cirka 15.5 miljarder kronor. På tio år har hushållens kostnader för stämpelskatter ökat nästan åtta gånger snabbare än inflationen. Mäklarsamfundets nya rapport ”Stämpla ut stämpelskatten” visar att kostnaden kan uppgå till hundratusentals kronor för den som behöver flytta. Stämpelskatten försvårar inträdet på villamarknaden, försämrar rörligheten, och ökar hushållens ekonomiska sårbarhet.
Joakim Lusensky och André Nilsson
Press/Opinion
24 mars 2022
Medlemsnyttan för Mäklarsamfundets medlemmar och samhällsnyttan för en bättre bostadsmarknad går hand i hand. Men hur arbetar vi för att driva på debatten och verka för förändring? Mäklarsamfundets näringspolitiska expert lägger ut texten.
Naturen allt viktigare när storstadsbor väljer bostadsområde
Press/Opinion
24 mars 2022
De senaste fem åren har trygghet och närhet till naturen blivit viktigare när storstadsbor väljer bostadsområde medan närhet till jobbet tappat i betydelse, det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Bjurfors, skriver mäklarföretaget i ett pressmeddelande.