Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Rosenbad, André Nilsson
Press/Opinion
21 september 2023
Fler ska kunna äga sin bostad, det har Regeringen uttalade ambitioner om. I floran av budgetnyheter har vi fått se några nya bostadspolitiska insatser blomma ut. Tyvärr är det fortsatt tyst om när regeringen kommer att gå vidare med frågan om bostadsrättsregister.
Bostäder
Press/Opinion
7 september 2023
Mäklarsamfundet har med stöd av analysföretaget Evidens undersökt trösklarna in till bostadsmarknaden. Som en del i vårt arbete för att fler ska kunna äga sin bostad har vi både sammanställt hur nuläget ser ut för potentiella bostadsköpare, men också gjort en djupare analys över hur den svenska bostadsmarknaden fungerar. En av frågorna vi har analyserat är – vad är det som påverkar bostadspriserna, egentligen?
Förstagångsköpare
Press/Opinion
7 september 2023
Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår åtgärder för att underlätta förstagångsköpares inträde på bostadsmarknaden i sina motioner.
Panelsamtal
Press/Opinion
24 augusti 2023
Mäklarsamfundet har, med stöd av Evidens, undersökt huruvida prisfallen har gjort det lättare för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Svaret visade sig vara att det snarare har gjort det svårare. Hur hänger det ihop?
Joakim Lusensky, André Nilsson
Press/Opinion
24 augusti 2023
Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Magkänslan säger kanske ja, men Mäklarsamfundet har undersökt frågan i en ny rapport och svaret visar sig vara att nej – det är precis tvärtom. Rapporten trotsar gängse uppfattning och har redan fått stor uppmärksamhet i media.
Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden
Press/Opinion
14 augusti 2023
Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Svaret är tyvärr nej.
Flyttskatter
Press/Opinion
28 juni 2023
Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter. Mäklarsamfundet presenterar nu en rapport med tre policyförslag för en bostadsskattereform som gör det möjligt för fler att flytta till den bostad som de behöver.
André Nilsson
Press/Opinion
19 juni 2023
Den som köper en fastighet eller en tomträtt betalar så kallad stämpelskatt. 2021 betalade husköpare drygt 15 miljarder kronor i stämpelskatter. Samtidigt pekar forskare och experter på att stämpelskatten gör att bostadsmarknaden fungerar sämre och att tröskeln höjs för familjer som vill förverkliga villadrömmen. Vad är egentligen problemet med husköparskatten som ingen tycks vilja ha?
Flyttskatter
Press/Opinion
19 juni 2023
De flesta EU-länder går mot lägre eller avskaffade flyttskatter. Sverige sticker däremot ut med hög reavinstskatt vid bostadsförsäljning. En ny rapport slår fast att svensk bostadsbeskattning behöver reformeras.
EU
Press/Opinion
19 juni 2023
Tycker du att ett bostadsbyte svider lite väl mycket i plånboken? OECD har riktat kritik mot Sveriges höga flyttskatter – och en ny jämförelse mellan EU:s medlemsländer bekräftar bilden av Sverige som en udda fågel, något som kan få skadliga konsekvenser.