Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Bankerna måste stilla sin omättliga aptit
Press/Opinion
1 december 2022
Trä- och Möbelföretagen riktar i Dagens Industri kritik mot storbankerna och uppmanar dem att använda sin samhällsbärande roll på ett mer ansvarsfullt sätt. ”När hushåll och företag går på knäna måste bankerna stilla sin omättliga aptit på ökade ränteintäkter”, skriver företrädare från Trä- och Möbelföretagen.
Så stor del av inkomsten vigde hushållen åt boendet
Press/Opinion
1 december 2022
SCB har släppt sin årliga statistik som visar hur stor del av hushållens inkomst som gick till boendet år 2021 samt vilken boendeform som har störst kostnader.
Stefan Ingves
Press/Opinion
1 december 2022
Riksbanken fortsätter att höja styrräntan. Den 24 november höjde man styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent – den högsta nivån på hela 14 år.
Bostadspriserna fortsatte nedåt i oktober
Press/Opinion
17 november 2022
På riksnivå var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villor sjönk med -2%, medan bostadsrätter i Storstockholm avviker från mönstret med en uppgång på +2%. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp
Press/Opinion
17 november 2022
Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna fortsätter växa, med Mörbylånga kommun i topp. Det enligt den senaste rapporten från Nils Holgerssongruppen, skriver Riksbyggen som är en av medlemsorganisationerna.
Dolda bud
Press/Opinion
14 november 2022
Så kallade dolda bud är relativt vanligt förekommande, även i nuvarande marknadsläge. En stor andel konsumenter tycker att det gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent. En majoritet av fastighetsmäklarna önskar att företeelsen kunde förbjudas. Det visar en ny rapport från Mäklarsamfundet.
Ekonomibyrån
Press/Opinion
3 november 2022
Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén har gästat Ekonomibyrån för att diskutera situationen på bostadsmarknaden just nu tillsammans med representanter från SBAB och Danske Bank. Här kan du se programmet.
Lägenheter
Press/Opinion
3 november 2022
I snart två decennier har Mäklarsamfundet argumenterat för behovet av ett offentligt bostadsrättsregister i statlig regi. Nu har vi äntligen kommit så långt att vi fått möjligheten att lämna ett remissvar som tillstyrker utredningens förslag om att inrätta ett sådant. Här kan du läsa det.
Joakim Lusensky
Press/Opinion
3 november 2022
En ny regering har tillträtt, nya bostadspolitiska talespersoner har utsetts och vi har en ny bostadsminister. Hur ser det nya persongalleriet ut och vad vi kan förvänta oss av bostadspolitiken under den kommande mandatperioden?
Joakim Lusensky
Press/Opinion
20 oktober 2022
Mäklarsamfundets analys-och kommunikationschef Joakim Lusensky gästade Svea Talks tillsammans med Svenska Bankföreningens Johan Hansing i dagarna. De diskuterade bland annat startlån och du kan självklart se deras samtal i efterhand.