Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Anna Strömberg
Bransch
15 oktober 2020
Det har snart gått 9 månader sedan det första svenska coronafallet bekräftades. Trots att livet på många sätt har blivit väldigt annorlunda så har bostadsmarknaden lyckats hålla igång, men inte utan en viss anpassning från fastighetsmäklarnas sida. Mäklarsamfundet har pratat med Anna Strömberg från Karlsson & Uddare om hur man egentligen gör ett yrke som innebär många sociala kontakter coronasäkert.
Björn Wellhagen
Bransch
15 oktober 2020
Priserna på både bostadsrätter och villor ökade med 2 procent i september. På årsbasis har villapriserna ökat med 10 procent, dubbelt så mycket som prisökningen på bostadsrätter. Antalet försäljningar ligger fortsatt på hög nivå, med rekordvolymer för bostadsrätter. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Hettan från sommarens bostadsmarknad kommer att dröja sig kvar året ut, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.
Nytt förslag till bostadsbeskattning
Bransch
15 oktober 2020
På senare tid har svensk bostadsbeskattning diskuterats flitigt. Det har bland annat höjts röster om fastighetsskattens återinförande. Nu kommer nationalekonomen Peter Englund med ett förslag till ny bostadsbeskattning. Både småhus och bostadsrätter ska beskattas på samma sätt som ett investeringssparkonto (ISK) och ”övernormala” vinster fortsatt beskattas som kapital. Det är några av idéerna som Englund för fram.
Joakim Lusensky
Bransch
15 oktober 2020
Vissa frågor är precis som en bumerang. De försvinner för en tid men sedan kommer de tillbaka lika snabbt som de försvann. För fastighetsmäklarbranschen är prissättningen en sådan fråga. När marknaden nu är hetare än på mycket länge är frågan tillbaka igen.
Äldres flyttar - rapport från Mäklarsamfundet
Bransch
5 oktober 2020
Äldre bor i högst utsträckning i småhus. De bor ofta stort och en stor del av de äldre seniorerna har höga boendekostnader. Om den här gruppen skulle flytta mer som de själva uppger att de önskar så skulle villautbudet öka med cirka 247 000 villor. Det visar en ny rapport från Mäklarsamfundet.
Svenska debatten om boprisutvecklingen
Bransch
1 oktober 2020
Det är dags att nyansera debatten om hushållens skuldsättning. Visst finns risker med hög skuldsättning, men en ägd bostad har historiskt varit en av mycket få sätt för en vanlig löntagare att spara ihop ett kapital. I en tid av ökande klyftor borde vi prata mer om hur bostadslån skapar frihet genom att möjliggöra både bostadsdrömmar och ett framtida sparkapital.
Guldhemmet
Bransch
1 oktober 2020
Den 5 mars i år var det premiär för Guldhemmet, galan som uppmärksammar landets fastighetsmäklare och bostadsutvecklare och hyllar branschens främsta profiler och starkaste insatser. Nu presenteras juryn som ska utse vinnarna vid nästa års upplaga av galan.
Centralt bostadsrättsregister
Bransch
1 oktober 2020
Trots en het bostadsrättsmarknad så är det ofta ideellt och manuellt arbete i föreningen som gäller för att uppgifter om pantsättning av lägenheter hanteras som de ska, någonting som kan leda till ordentliga besvär – Mäklarsamfundet har därför tagit fram en kort film för att enkelt förklara det komplexa problemet.
Björn Wellhagen
Bransch
1 oktober 2020
Att ha tak över huvudet är ett grundläggande behov. Därför är det knappast förvånande att bostadsfrågor väcker intresse, engagemang och kanske framför allt känslor hos de allra flesta.
Mäklarinsikt
Bransch
30 september 2020
Mäklarsamfundets medlemmar tror på en fortsatt stark och uppåtgående bostadsmarknad under årets sista kvartal. 46 procent tror att villapriserna kommer stiga och 55 procent tror på ökad efterfrågan. Drygt en fjärdedel tror att priserna stiger också på bostadsrätter. En stor majoritet (65%) tror att utbudet av bostadsrätter förblir oförändrat. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.