Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Fredrik Jonson
Bransch
12 juni 2024
Mäklarsamfundet har träffat Fredrik Jonson, vd för Visma Real Estate, för att diskutera hur svenska mäklarbranschen kan överföra vissa av mäklarens kostnader direkt till säljaren såsom man gör i många andra länder. Den svenska mäklarbranschen skiljer sig från många andra länder när det kommer till den etablerade provisionsmodellen. Det som utmärker Sverige är att allt ingår i arvodet och att säljaren oftast inte behöver betala något om bostaden inte säljs. Dessutom tar svenska mäklare relativt låga arvoden jämfört med utländska mäklare. Denna praxis är ohållbar för mäklaren, säljaren och branschens utveckling. Det finns mycket att lära från andra länder där olika avgiftsmodeller tillämpas, menar Fredrik Jonson.
SCB
Bransch
7 juni 2024
SCB har presenterat statistik för samtliga fastighetstransaktioner på bostadsmarknaden under 2023 och den totala köpeskillingen för dessa, som uppgick till 282 miljarder kronor – vilket är 112 miljarder kronor lägre än föregående år.
Tak över huvudet
Bransch
30 maj 2024
I ett nytt avsnitt av Tak över huvudet träffar vi Per Johansson, fastighetsmäklaren som driver kontot “Hemnetknarkarna” och pratar om den virala succén, varför han gått från att vara anonym till offentlig och vilka objekt det egentligen är som genererar mest uppmärksamhet.
Beslut vid bostadsköp
Bransch
30 maj 2024
Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och Anthesis har undersökt bostadsköpares beslut mellan olika hypotetiska bostäder för att studera vilka aspekter hos en bostad som har störst betydelse. Nästa steg i undersökningen är en enkätundersökning bland fastighetsmäklare och du kan komma att bli kontaktad.
Ändringar i fastighetsmäklarlagen
Bransch
30 maj 2024
Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat behovet av en reglerad budgivning.
Samfundsanalysen
Bransch
1 maj 2024
Mäklarsamfundet har ett nytt månatligt nyhetsbrev med fokus på samhällsekonomi och politik relaterat till bostadsmarknaden. Läs mer om vad Samfundsanalysen är och hur du prenumererar.
Hemnets podcast Vägen hem
Bransch
17 april 2024
Förra veckans avsnitt av Hemnets podcast Vägen hem gästades av ingen mindre än Mäklarsamfundets kundvägledare Magnus Bäckström, som delade med sig av insikter från sina över 20 000 samtal med köpare, säljare och spekulanter på bostadsmarknaden.
Gustaf Nordquist
Bransch
3 april 2024
Data + intelligens = framgång. Det har vi på Vitec tagit fasta på och sedan ett par år tillbaka jobbar vi hårt för att göra vårt mäklarsystem ännu mer datadrivet och affärsintelligent. I denna intervju berättar vi om hur systemet ska göra våra kunder mer framgångsrika.
Singles tax
Bransch
3 april 2024
Begreppet “singles tax” har spridit sig i sociala medier och beskriver det påslag som följer när man inte kan dela fasta utgifter med en annan. Amerikanska undersökningar har visat att det kan handla om tusentals dollar per år – men hur ser det ut i Sverige? Ica Bankens ekonom Magnus Hjelmér har räknat på just det.
Företag som brottsverktyg
Bransch
21 mars 2024
Förhoppningsvis har du inte missat Polisens samordningskansli mot penningtvätt och finansiering av terrorisms regelbundna webbinarium Spot On! Den 9 april är det dags igen – då med fokus på företag som brottsverktyg.