Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Mäklarsamfundet och Hemnetaffären
Bransch
7 november 2019
När Hemnet 2016 såldes till investmentbolaget General Atlantic och ett konsortium bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro var Mäklarsamfundet en av säljarna, utöver Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.
Byggteknik och dolda fel i fastigheter
Utbildning
30 oktober 2019
En grundläggande utbildning för dig som behöver förnya dina kunskaper i byggteknik, eller tidigare fokuserat på lägenheter och vill ha mer kunskap om villor. Vi går igenom en byggnads beståndsdelar samt fördjupar oss i de delar som ofta visar sig ha problem. Vilka är de vanligaste dolda felen i fastigheter?
Hemsökta hus
Bransch
30 oktober 2019
Att vara fastighetsmäklare kan innebära många saker i och med att man kommer i kontakt med personer i alla skeenden av livet. Ibland är man själasörjare, ibland möter man hjärtekross och andra gånger en enorm lycka. Men lite ovanligare är det kanske att förmedla ett objekt där någonting dröjer sig kvar från den andra sidan. Det är precis vad Selma Kahrimanovic från Kalmar har gjort – vi har pratat med henne om hur det egentligen går till när man ska förmedla ett hemsökt objekt.
Fredrik Aldmo
Juridik
30 oktober 2019
Rubriken till trots är det här ingen filmrecension. Avsikten är istället att kort sagt uppmärksamma dig på ett scenario där din förmedlingstjänst kan bli utnyttjad på ett sätt som inte varit avsett med det förmedlingsuppdrag du fått. Inom ramen för vår rådgivning får vi regelbundet frågor från medlemmar som upplever att kunder utnyttjat dem och försökt ”smita från notan”. I den här artikeln redogör Fredrik Aldmo för vad du som fastighetsmäklare bör tänka på för att skydda din rätt till ersättning.
Förmedla nyproducerade bostäder
Utbildning
30 oktober 2019
Förmiddagen ägnas åt bostadsrätter och eftermiddagen åt småhus. Kursen riktar sig till fastighetsmäklare som förmedlar nyproduktion och kommer att behandla de särskilda frågeställningar som kommer upp vid sådan förmedling.
Till salu-skyltar fastighetsmäklare
Bransch
30 oktober 2019
En återkommande fråga i nyhetsbrevet är de så kallade till salu-skyltarna. Vi har bland annat rett ut vilka regler som gäller för att sätta upp skyltar och rapporterat om att många mäklare slutat med skyltar. När tidningen Mitt i Nacka nu rapporterar att mäklarna i Nacka gör ett omtag med sin uppgörelse att sluta med skyltar kan det vara läge att påminna läsarna om vad som egentligen gäller för till salu-skyltarna.
Branschrapporten Fakta & Nyckeltal
Bransch
30 oktober 2019
Vi har nyss lagt sista handen på årets upplaga av en av Mäklarsamfundets mest uppskattade och använda produkt, branschrapporten Fakta & Nyckeltal. I skrivande stund är rapporten på väg till tryckeriet, men som läsare av nyhetsbrevet får du redan nu några rykande färska resultat om läget i branschen.
Kreditrestriktionerna ger färre bostäder
Bransch
30 oktober 2019
En ny rapport från Sveriges Byggindustrier visar kreditrestriktionernas påverkan på bostadsbyggande och tillväxt. Det är som väntat ingen munter läsning. Kreditrestriktionerna leder bland annat till 7 800 färre bostäder per år.
Gar-Bo dolda fel-försäkring
Bransch
30 oktober 2019
Dolda fel upplevs ofta som särskilt besvärliga, eftersom man inte har en aning om att de finns förrän de plötsligt uppdagas. De säljare som sålt sitt hus till en ny familj hade använt ett av sina badrum för dusch och bad och det andra mest som tvättstuga. Inte någon gång under den tid som de bott i huset hade de haft anledning att misstänka att något inte stod rätt till.
Provision fastighetsmäklare
Bransch
30 oktober 2019
En ny undersökning från Mäklarsamfundet visar att var femte bostadssäljare väljer provision med trappa när mäklartjänsten ska betalas. Det är betydligt vanligare i Stockholms län där 38 procent av de tillfrågade fastighetsmäklarna svarar att kunderna ofta väljer det upplägget.