Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Frigjort villakapital
Press/Opinion
29
november
2023
I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt effekter på total konsumtion, BNP och skatteintäkter om fler villaboende seniorhushåll säljer villan. En flytt från villan frigör inte bara ett stort kapital för hushållet. Över tid blir även de samhällsekonomiska effekterna stora.
Jonathan Jutbo
Medlem
16
november
2023
Jonathan Jutbo har tidigare varit med i Mäklarsamfundets nyhetsbrev i egenskap av student. 2021 påbörjades fastighetsmäklarkarriären. Vi har intervjuat honom om hur yrkeslivet motsvarar förväntningarna – och hur det har varit att, under en stor del av det, vara verksam på en lite tuffare marknad.
Marknaden i oktober
Press/Opinion
16
november
2023
Under oktober var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna minskade med -1%. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +1% för bostadsrätter och -5% för villor, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Andreas Strandberg
Juridik
16
november
2023
Nu börjar året närma sig sitt slut. Det gånga året har vi besvarat över 12 000 telefonsamtal och mejl från er fastighetsmäklare. För oss jurister är det oerhört kul att se att vår rådgivning är populär, och att vi får möjlighet att hjälpa er i ert dagliga arbete. Det är därför på sin plats att blicka tillbaka över året och passa på att försöka välja ut de vanligaste frågeställningarna vi svarar på från er Mäklare via telefon och mejl.
Sammanslagning
Bransch
16
november
2023
Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen ges i uppdrag att lämna förslag på hur Fastighetsmäklarinspektionens uppgifter kan överföras till och inordnas i Konsumentverket, skriver Regeringskansliet.
Nya krav på fastighetsmäklare i Spanien
Bransch
16
november
2023
Från och med den 15 oktober 2023 gäller nya lagkrav på fastighetsmäklare i Spanien – “en viktig utveckling åt rätt håll”, menar Janette Cohen som är vd på Bosatt Costa Blanca.
LO
Press/Opinion
16
november
2023
Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige ingen effektiv strategi, utan hjälper bara till att kväva ekonomin, skriver sju LO-ekonomer på DN:s debattsida.
Mäklarpanelen
Medlem
16
november
2023
“När man minst anar det så kan man börja skörda sitt hårda jobb.” Mäklarsamfundets mäklarpanel är tillbaka för att ge råd till den nyblivna fastighetsmäklaren. Vad är egentligen det viktigaste att tänka på när man är ny i yrket – och kanske framför allt när man äntrar branschen under lite tuffare tider än vanligt? Allt om det och mycket mer i veckans mäklarpanel.
Mäklarpanelen
Medlem
1
november
2023
Det är debut för en ny mäklarpanel, där fastighetsmäklare över hela landet besvarar frågor om yrket och branschen. Den här gången får vi svar från Sandra Guerrero, Emma Maurin och Therese Backman som svarar på frågan om hur deras vardag förändrats sedan marknaden vände med lägre antal försäljningar och generellt längre försäljningstider än innan.
Alicia Königsson
Medlem
1
november
2023
Alicia Königsson är Sveriges yngsta mäklare någonsin. Med sina 19 år har hon redan hunnit arbeta som fastighetsmäklare i fyra månader. Vi har intervjuat henne om vägen in i yrket, om huruvida yrkesvardagen motsvarar förväntningarna och var hon ser sig själv om 5 år.