Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Trender som formar framtidens bostadsmarknad
Bransch
10 maj 2021
I den nya rapporten Du sköna nya värld undersöker Mäklarsamfundet tre trender som kommer att forma framtidens bostadsmarknad.
Erik Wikander
Bransch
6 maj 2021
Erik Wikander, tidigare VD på Mäklarhuset, är nu anställd som vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.
Utbildning
Medlem, Utbildning
6 maj 2021
Har du koll på den nya Fastighetsmäklarlagen och förslaget för nya utbildningskrav för fastighetsmäklare? Några som har stenkoll är våra jurister, som kommer att hålla en utbildning i samband med Mäklarsamfundets årsmöte.
Niklas Rollgard
Juridik
6 maj 2021
Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet vill vi uppmärksamma detta genom att i kommande nyhetsbrev belysa de största nyheterna och försöka redogöra för några av de konsekvenser som följer av den nya lagen.
Trygghet för både säljare och köpare vid försäljning av bostadsrätt
Medlem
6 maj 2021
Det är en stor affär att köpa eller sälja en bostadsrätt och det kan vara knivigt att hålla reda på alla skyldigheter och rättigheter. En försäkring för fel i bostadsrätt kan skapa trygghet för både köpare och säljare.
Fler värderingsuppdrag med nya kraven
Bransch
6 maj 2021
Snart börjar nya riktlinjer från den europeiska bankmyndigheten EBA att gälla. Från och med den 30 juni kommer det att ställas högre krav på kreditgivares oberoende, bland annat i förhållande till värderaren. Sannolikt innebär det fler värderingsuppdrag för fastighetsmäklarna med banker som beställare, men kraven på värderingarna blir tuffare.
5 miljoner bostäder 2020
Press/Opinion
6 maj 2021
SCB har under de senaste veckorna släppt en handfull intressanta statistiska nyheter som berört boende, demografi och andra bostadsrelaterade ämnen. Sammanfattat går det att se att det byggs en hög andel små bostäder, att vi blir fler och att balansen mellan olika boendeformer varierar stort mellan olika delar av landet.
Kreditrestriktionerna
Press/Opinion
6 maj 2021
En ny undersökning som Mäklarsamfundet tagit fram visar att arbetarfamiljer har svårt att köpa en bostad där de inte bor trångbott. Analysen visar att det främst är bankernas höga kalkylräntor (KALP) som hindrar arbetarfamiljer från att köpa en tillräckligt stor bostad.
Riksbanken
Bransch
6 maj 2021
Den 27 april meddelade Riksbanken att nollräntan ligger kvar för att stimulera ekonomin och för att öka inflationstrycket. Penningpolitiken ligger också fortfarande kvar i sitt aggressiva läge med en ram på 700 miljarder att köpa värdepapper för. Riksbanken förväntar sig att nollräntan ligger fast till andra kvartalet 2024.
Nya utbildningskrav för att bli fastighetsmäklare
Bransch, Press/Opinion
22 april 2021
Remissperioden för FMI:s förslag till nya utbildningskrav för fastighetsmäklare är nu över. Mäklarsamfundet har tagit del av samtliga remissvar och kan nu presentera en sammanställning av åsikterna om förslaget.