Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Ungdomsbarometern
Press/Opinion
24 juni 2024
Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig och tror att deras privatekonomi och psykiska mående skulle påverkas om de får svårt att få en bostad i framtiden. Det är några av slutsatserna från en ny rapport från Mäklarsamfundet, Hemnet och Ungdomsbarometern.
Fredrik Jonson
Bransch
12 juni 2024
Mäklarsamfundet har träffat Fredrik Jonson, vd för Visma Real Estate, för att diskutera hur svenska mäklarbranschen kan överföra vissa av mäklarens kostnader direkt till säljaren såsom man gör i många andra länder. Den svenska mäklarbranschen skiljer sig från många andra länder när det kommer till den etablerade provisionsmodellen. Det som utmärker Sverige är att allt ingår i arvodet och att säljaren oftast inte behöver betala något om bostaden inte säljs. Dessutom tar svenska mäklare relativt låga arvoden jämfört med utländska mäklare. Denna praxis är ohållbar för mäklaren, säljaren och branschens utveckling. Det finns mycket att lära från andra länder där olika avgiftsmodeller tillämpas, menar Fredrik Jonson.
Oskar Bergstedt
Juridik
10 juni 2024
Parkslide har blivit alltmer vanligt förekommande inom Sverige, och som en naturlig följd av detta har antalet tvister om parkslide mellan säljare och köpare ökat. Nyligen meddelade Uddevalla tingsrätt (mål nr 83-21) en dom avseende parkslide. Tingsrätten gav säljaren rätt i domen med motiveringen att parkslide inte utgör fel i fastighet.
Mäklarsamfundets årsmöte 2025
Medlem
7 juni 2024
Datum och stad för Mäklarsamfundets årsmöte 2025 är fastställt. Se till att markera den 22 maj 2025 i kalendern för då är det nämligen dags – den här gången hålls årsmötet i Stockholm.
Sommarändringar
Medlem
7 juni 2024
För att vår medlemshantering ska gå smidigt är det viktigt att vi har korrekta uppgifter om dig och att du ser till att uppdatera dem om du till exempel slutar eller byter arbetsplats. Så här gör du det.
Glad sommar
Medlem
7 juni 2024
Semestrar och lata dagar i hängmattan närmar sig med stormsteg – och nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren vill passa på att önska dig en riktigt härlig sommar. Nästa nyhetsbrev, fullproppat med nyheter om bostadsmarknaden och branschen, skickas ut den 22 augusti.
Oskar Öholm
Press/Opinion
7 juni 2024
Bostadspriserna fortsätter uppåt i maj, både för villor och bostadsrätter, enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. “Vi verkar ha något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger”, säger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm.
SCB
Bransch
7 juni 2024
SCB har presenterat statistik för samtliga fastighetstransaktioner på bostadsmarknaden under 2023 och den totala köpeskillingen för dessa, som uppgick till 282 miljarder kronor – vilket är 112 miljarder kronor lägre än föregående år.
Mäklarpanelen
Medlem
7 juni 2024
Tidigare medverkande i mäklarpanelen har vittnat om de många missförstånd och myter som finns kopplat till yrket och branschen. Den här veckan får Erika Aspenberg, Guy Wallster och Jennie Bråthén berätta om vilka missförstånd de upplevt.
Almedalen
Press/Opinion
7 juni 2024
Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att lyfta branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna evenemang, träffar beslutsfattare och deltar i seminarier och debatter.