Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Villadrömmen som sprack - Ny rapport från Mäklarsamfundet
Press/Opinion
25 oktober 2021
Sedan bolånetaket infördes 2010 har andelen av dem som är 35 till 45 år som bor i småhus rasat med 16 procentenheter. Mäklarsamfundet har med hjälp av analysföretaget Evidens undersökt orsakerna till att allt färre hushåll lyckas etablera sig i småhus, och räknat på hur små lättnader i kreditrestriktionerna skulle kunna förverkliga villadrömmen för många fler hushåll, särskilt i storstads- och tillväxtregioner.
Niklas Rollgard
Juridik
21 oktober 2021
Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även fastighetsmäklarföretagen nu omfattas av registreringskravet och ställs under tillsyn av fastighetsmäklarinspektionen FMI. Eftersom frågan om registrering av fastighetsmäklarföretag är en minst sagt aktuell fråga vill vi dela med oss av några korta reflektioner i ämnet samt ge lite praktisk vägledning avseende registreringsprocessen vilket förhoppningsvis kan komma väl till pass för de företagsägare som står i begrepp att ansöka om registrering av sina företag.
David Johansson
Bransch
21 oktober 2021
Hur går det egentligen med registreringen av företag? Hur ser man på fastighetsmäklarnas förutsättningar att hantera penningtvättsfrågorna och varför är handläggningstiderna på myndigheten så långa? Det är några av de frågor som vi ställt till Fastighetsmäklarinspektionens tillsynschef David Johansson i hans första intervju i nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren.
Adfenix förvärvar försäljningsplattformen Quedro
Bransch
21 oktober 2021
Adfenix förvärvar Quedro och deras försäljningsplattform. ”Målet är att skapa ett 360-graders marknadsföringsprogram som gör det möjligt för stora fastighetsmäklarbyråer världen över att få ut mer av sin marknadsföringsbudget”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Karolina Skog
Press/Opinion
21 oktober 2021
Fritidshusmarknaden har varit het de senaste åren. Enligt data från Svensk Mäklarstatistik har priset på fritidshus ökat med 14,9 procent i riket bara under de senaste 12 månaderna. Nu föreslår Miljöpartiet en ny skatt på fritidshus och andra tillgångar för att minska klyftorna i samhället.
Ester Sundin Hemström
Medlem
21 oktober 2021
Norrlandskretsens kretsordförande Ester Sundin Hemström är först ut när Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren drar igång artikelserien ”veckans medlem” – där vi lyfter fram medlemmar som brinner lite extra för branschen. Vad väckte Esters engagemang och hur jobbar egentligen vår nordligaste krets?
André Nilsson
Press/Opinion
21 oktober 2021
Nuvarande tomträttssystem utgör en allvarlig risk för den ekonomiska stabiliteten i våra bostadsrättsföreningar, och i förlängningen hela ekonomin. Det är dags att slutföra den snart tioåriga beredningen av tomträttsutredningen och reformera bort tomträttsinstitutets onödiga risker, skriver Mäklarsamfundets näringspolitiska expert André Nilsson i en gästkrönika på sajten bostadsbubblan.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
21 oktober 2021
På riksnivå var både bostadsrätts- och villapriserna oförändrade under september. Sett till utvecklingen på årsbasis ligger villapriserna på +14% och bostadsrättspriserna på +8%, skriver Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.
Mäklartipset
Bransch
21 oktober 2021
Onsdagen den 10 november klockan 09.00 kommer alla mäklarkontor runtom i landet åter att kunna årsboka Mäklartipset. Produkten fortsätter vara populär, då rekordmånga mäklarkontor årsbokat Mäklartipset inför och under 2021. Hemnets Henrik Agardh berättar om produkten.
Pernilla Schörling
Bransch
21 oktober 2021
Mäklarsamfundet har tagit ett snack med Pernilla Schörling som tillträder som Mäklarhusets nya vd den 17 januari 2022. Hon berättar om de erfarenheter hon tar med sig från sin tidigare bransch, vad hon vill uppnå under sitt första år som vd och vad hon själv har för drömboende.