Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Konsumentinsikt - Bostadskonsumenternas vanligaste frågor
Konsument
15 mars 2019
Mäklarsamfundets kundvägledare tar varje år emot över 3 500 samtal från Sveriges bostadskonsumenter. Det ger ett omfattande underlag som visar vilka frågor som är vanligast i samband med bostadsaffären. Under 2018 handlade de vanligaste frågorna om fel och brister, avtalsinnehåll och mäklarens ansvar i förmedlingstjänsten.
Mäklarsamfundet 100 år
Bransch
7 mars 2019
Anmälningarna till #århundradetsmäklarfest i Stockholms Stadshus har börjat rassla in och det märks att fastighetsmäklarna därute är taggade på fjädrar, ljuvlig livejazz, trerätters och dans in på småtimmarna i Gyllene Salen. Som ni vet vid det här laget fyller vi hundra och vill fira det med en fantastisk försommarkväll tillsammans med hela branschen.
Mäklarsamfundet 100 år
Medlem
7 mars 2019
Nu har vi nästan varit i hela Sverige. Nedslaget i Luleå den 21 mars är redan helt fullbokat, men misströsta ej! I våriga april rör vi oss nämligen åter nedåt i landet och besöker både Örebro och Växjö!
Årsmöte Mäklarsamfundet
Medlem
7 mars 2019
Det är dags att göra din röst hörd på Mäklarsamfundets årsmöte den 24 maj, precis innan århundradets mäklarfest! Årsmötet håller hus på At Six, Brunkebergstorg. Du kan bland annat vänta dig en debatt, lunch och en massa spännande diskussioner. Missa inte din chans!
Nyckeltal bostadsrätter
Bransch
7 mars 2019
Förslagen från utredningen om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden har lagts i malpåse. I väntan på lagstiftaren går istället flera branschaktörer fram med egna initiativ för en bättre och tryggare bostadsmarknad. HSB inför nu nyckeltal för sund föreningsekonomi.
Leadssäljare
Bransch
7 mars 2019
Vanskligt att bedöma mäklare med algoritmer. Så lyder rubriken i en text om jämförelsesajter för fastighetsmäklare i tidningen Mäklarvärlden nr.1 2019. Ja, det kan man ju lugnt säga. Mäklarsamfundets Joakim Lusensky har läst artikeln. Här är hans kommentar.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
7 mars 2019
Priserna på både bostadsrätter och villor stod still i februari. Rikssiffrorna visar också att villapriserna stod stilla på tolvmånadersbasis medan bostadsrätterna backade med 1 procent över tolv månader. Trots att Mäklarsamfundets medlemmar vittnar om en spretig marknad på vissa håll i landet är det ett tydligt kvitto på stabilisering och att svensk bostadsmarknad är robust, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.
Emil Cargill-Ek
Juridik
7 mars 2019
FMI har beslutat att ge en mäklare en varning på grund av att mäklaren har underlåtit att ange fastighetsavgiften som en driftskostnad i objektsbeskrivningen. Beslutet innebär att vad som anses utgöra driftskostnader för en fastighet har utökats jämfört med vad som har gällt tidigare. Mäklarsamfundet ifrågasätter beslutet och anser att fastighetsavgiften inte utgör en driftskostnad. Beslutet är också överklagat till Förvaltningsrätten. Rekommendationen är emellertid att fastighetsavgiften tillsvidare anges som en driftskostnad i objektsbeskrivningen (eftersom vi ännu inte vet om beslutet kommer att ändras).
Rapport Veidekke
Bransch
7 mars 2019
Linda Jonsson, moderat bostadspolitisk debattör och analytiker på Veidekke konstaterar i en ny rapport att det saknas en gemensam borgerlig vision inom bostadspolitiken. Många decennier har ägnats åt att reagera på och förhålla sig till socialdemokratisk bostadspolitik istället för att utveckla en egen, sammanhängande vision och idé om bostadspolitiken. Som en hjälp på vägen erbjuder Linda några utgångspunkter för en liberal bostadspolitik.
Laptop
Medlem
1 mars 2019
Just nu fungerar inte kopplingen mellan sajten och vårt medlemsregister. Det innebär att varken medlemslogin, sök mäklare eller anmälan till kurser fungerar för tillfället. Vi ber om ditt tålamod och arbetar på att lösa problemet så snabbt som möjligt.