Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Covid-19
Medlem
6 juli 2021
Mot bakgrund av rådande pandemi tog Mäklarsamfundet i mitten av mars 2020 fram allmänna råd och rekommendationer till medlemmarna. Med anledning av den fortsatta spridningen av viruset och nya rekommendationer från myndigheterna har vi per den 5/7-2021 uppdaterat våra rekommendationer. Vi uppmanar alla medlemmar att följa dem.
Lagboken - foto: Michael Erhardsson
Bransch
1 juli 2021
Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste uppfylla flera krav för att få vara verksamma.
Företagen ges också ett övergripande ansvar att verka för att de mäklare som är verksamma i företaget följer god fastighetsmäklarsed. Dessutom utvidgas skyldigheterna enligt penningtvättsregleringen till att omfatta företagen.
Mäklarinsikt nr 3 2021
Bransch
30 juni 2021
Mäklarsamfundets medlemmar tror att villamarknaden går in i en lugnare fas under juli till och med september. Knappt 40 procent av fastighetsmäklarna tror på stigande småhuspriser under kvartalet och 49 procent tror att efterfrågan ökar. Det är 26 respektive 25 procentenheter färre än undersökningen inför förra kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.
Penningtvätt
Juridik
17 juni 2021
Mäklarsamfundet ser nu över marknaden för olika tjänster på penningtvättsområdet för att kunna hjälpa dig som mäklarföretagare att välja kvalitativa och kostnadseffektiva tjänster för både riskbedömning och för kundkännedomsprocess. Vi vill göra dig uppmärksam på att ”hjälp är på väg” och det därför kan vara en god idé att invänta resultatet av vår granskning innan du tar beslut i valet av leverantör av KYC-tjänst.
Amorteringskravet
Bransch
17 juni 2021
Nu går det för första gången sedan amorteringskravet infördes att sänka amorteringsnivån genom att värdera om bostaden till ett högre värde. För många hushåll kan det handla om flera tusen kronor per månad som de kan minska sin amortering med.
Janette Cohen
Bransch
17 juni 2021
Bosatt Costa Blanca meddelade nyligen att Janette Cohen tillträder som ny VD. Vi har pratat med henne om det nya uppdraget och hur verksamheten i Spanien fungerar under pandemin.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
17 juni 2021
Priserna fortsatte uppåt i maj, villapriserna steg med i genomsnitt +2% och bostadsrätterna med +1%. På årsbasis har villorna ökat med +20% och bostadsrätterna med +13%. I samtliga storstadsområden har priserna nu ökat tvåsiffrigt på årsbasis (+10% eller mer) för första gången sedan vi startade mätningarna, skriver Svensk Mäklarstatistik. Läs Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagens kommentar.
Fanny Norsten
Juridik
17 juni 2021
Dokumentation från badrumsrenoveringen är något som köpare ofta efterfrågar för att försäkra sig om att badrummet är i gott skick och att arbetena är utförda av någon som är behörig eller auktoriserad att utföra dessa. I veckans nyhetsbrev går Mäklarsamfundets bitr. förbundsjurist Fanny Norsten igenom vilka olika typer av dokumentation som finns och vikten av att informationen kring detta blir korrekt vid marknadsföringen av en bostad.
Den nya fastighetsmäklarlagen
Juridik
17 juni 2021
Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort sammanfattning av några av de största förändringarna du som fastighetsmäklare snart behöver ta hänsyn till.
Glad sommar önskar Mäklarsamfundet!
Medlem
17 juni 2021
Sommarens ankomst markerar årets sista nyhetsbrev. Nu väntar härliga sommardagar och för många även semestrar. Trots att vi fortsatt måste hålla avstånd så ser vi nu fram emot en höst där vi kanske kan leva en lite mer normal tillvaro. Till dess – passa på att njuta i hängmattan.