Köpa bostad med hjälp av en fastighetsmäklare

Här guidar Mäklarsamfundet dig som köpare steg för steg i hur din bostadsaffär med en fastighetsmäklare genomförs på bästa sätt.

Dags att hitta ny bostad?

Kontakta flera mäklare i det bostadsområde som du är intresserad av. Be dem notera dig i sina kontaktregister. Sätt av tid att gå på visningar och ströva runt i området. Läs bostadsannonserna i tidningarna och på Hemnet. Ta del av aktuell och heltäckande prisstatistik på www.maklarstatistik.se. Hitta rätt mäklare gör du på www.hemnet.se eller på vår webbplats på Sök mäklare.

Kontakta banken för ett lånelöfte

Kontakta din bank eller rådgör med din mäklare om hur du inhämtar ett lånelöfte och vad det betyder.

Budgivning

Om ni är flera spekulanter kan det bli budgivning. Ordningen för budgivning i samband med bostadsaffärer varierar mellan olika mäklarföretag och till och med inom ett företag mellan olika förmedlingsuppdrag. Läs mer om budgivning.

Be mäklaren att informera dig om hur den kan gå till och hur du kan lämna dina bud.   

Före köpet

Gå igenom objektsbeskrivningen och andra handlingar som mäklaren tillhandahåller. Som köpare bör du själv göra en undersökning av fastigheten eller bostadsrätten för att bilda dig en uppfattning om skicket. 

Många köpare väljer att anlita en besiktningsman för att genomföra en överlåtelsebesiktning av bostaden. Ta reda på vad som ingår i den besiktning du beställer. 

Att skriva kontrakt    

När du och säljaren kommit överens om priset, tillträdesdag och annat viktigt är det dags att skriva kontrakt. Det är först när båda parter har skrivit under som avtalet är bindande. Inga muntliga eller skriftliga löften gäller.

Vanligtvis sker kontraktsskrivningen på mäklarens kontor. 

Om dolda fel 

Säljaren kan vara ansvarig för fel om bostaden
-    inte stämmer överens med vad som följer av avtalet 
eller 
-    på annat sätt avviker från vad du som köpare med fog kunnat förvänta sig vid köpet. 

Säljarens ansvarar inte för fel som köparen vid en noggrann undersökning av bostaden hade kunnat upptäcka. Sådana fel är med andra ord inte dolda utan upptäckbara. 

Om något slutar fungera mellan kontraktsdagen och tillträdet på grund av ålder eller normalt slitage är det normalt på köparens risk och bekostnad om inte säljaren garanterat något annat i samband med köpet. 

Du bör som köpare reklamera eventuella fel direkt till säljaren. 

Mäklaren får inte vara ombud för någon av parterna och kan inte heller lösa tvister mellan parterna. Ta kontakt med Mäklarsamfundets kundvägledare om du har frågor.

Skapad 5 juli 2018
Uppdaterad 16 mars 2023