Köpa bostad med hjälp av fastighetsmäklare

Här guidar Mäklarsamfundet dig som köpare steg för steg i hur din bostadsaffär med fastighetsmäklare genomförs på bästa sätt!

Mot ny adress?
Dags att flytta? Kontakta flera fastighetsmäklare i det bostadsområde du är intresserad av. Be dem notera dig i sina kontaktregister. Passa också på att fråga om prisnivåer och möjlig utveckling. Sätt av tid att gå på visningar, ströva runt i området och titta på bostäderna där. Läs bostadsannonserna i tidningarna och på Hemnet. Ta del av aktuell och heltäckande prisstatistik på www.maklarstatistik.se. Hitta rätt fastighetsmäklare gör du på www.hemnet.se eller på vår webbplats på Sök mäklare.

Gå igenom ekonomin – skaffa lånelöfte
Kontakta din bank eller rådgör med din fastighetsmäklare om hur du går tillväga.

Drömmen blir verklighet
Kontakta fastighetsmäklaren som förmedlar bostaden. Är ni flera spekulanter kan det bli budgivning. Be fastighetsmäklaren informera dig om villkoren! Frågor & svar kring budgivning.

Innan köpet
Gå igenom objektsbeskrivningen noga. Som köpare ska du själv göra en undersökning av fastigheten eller bostadsrätten för att bilda dig en uppfattning om dess skick. Fel och brister som du skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt gjord undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Idag är det många bostadsköpare som väljer att anlita en besiktningsman för att genomföra besiktningen av den bostad man vill köpa.

Detta är dock inget krav. Däremot är kravet på dig som köpare stort. Du måste undersöka mycket noggrant. Fastighetsmäklaren kan informera om hur du hittar besiktningsmän.

Ta noga reda på vad som ingår i den överlåtelsebesiktning du beställer! Läs mer om vad en besiktning kan innehålla t ex hos SBR Byggingenjörerna www.sbr.se

Köpdags
När du och säljaren kommit överens om priset är det dags att genomföra bostadsaffären. Men först när ni båda har skrivit på kontraktet/överlåtelseavtalet är allt definitivt. Inga andra muntliga eller skriftliga löften gäller!

Nu ska du också betala handpenning till säljaren. När kontraktet skrivs kommer du och säljaren också överens om tillträdesdag. Vanligtvis sker kontraktsskrivningen på fastighetsmäklarens kontor. I de juridiska dokument som hör till köpet kan det finnas ord som inte används i vanligt språk. Ordlista.

Flytta hem
När kontraktet är påskrivet och tillträdesdagen bokad kan du börja planera för din flytt. Dra nytta av fastighetsmäklarens kontaktnät om du behöver råd kring städning, flytt etc. Säljer du själv en bostad parallellt med att du köper ny ska alla praktiska detaljer samordnas. Läs mer om flyttstädning.

Om det ändå blir fel
Säljaren ansvarar för fel i fastigheten om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet eller om fastigheten på annat sätt avviker från vad köparen med fog kunnat förvänta sig vid köpet. Övriga fel ansvarar köparen för. Köparen får dessutom inte åberopa fel som han vid en noggrann undersökning av fastigheten kunnat upptäcka.

Om något går sönder mellan kontraktsdagen och tillträdet, t ex diskmaskinen slutar att fungera, är det i normalfallet köparen som är ansvarig för det som inträffar efter köpet. Så om diskmaskinen går sönder på grund av ålder och normalt slitage efter själva kontraktsdagen sker det på köparens risk och bekostnad om inte säljaren garanterat något annat i samband med köpet. Är diskmaskinen däremot ganska ny och utan synliga fel är det sannolikt ett dolt fel i den som fanns redan på kontraktsdagen och då är ansvaret sannolikt säljarens. Fastighetsmäklaren kan vägleda och informera dig om vad som gäller!

Efter köpet
När du köpt en fastighet eller bostadsrätt tillkommer vissa skatter och avgifter som ska betalas av dig som köpare. Tänk också på att bankernas och bostadsrättsföreningarnas avgifter kan variera. Be därför fastighetsmäklaren som förmedlar bostaden redogöra vilka skatter och avgifter som du måste betala vid ditt köp av din nya bostad. Fastighetsmäklaren ska tillgodose båda köparens och säljarens intressen! Fastighetsmäklaren kan vägleda och informera dig om vad som gäller.