Sälja bostad med hjälp av en fastighetsmäklare

Här guidar Mäklarsamfundet dig som säljare steg för steg i hur din bostadsaffär med en fastighetsmäklare genomförs på bästa sätt.

Välj rätt mäklare

Be gärna flera mäklare att komma och värdera bostaden. Begär skriftlig information om innehållet i tjänsten och vad kostar. Då kan du ställa frågor och diskutera en försäljningsplan. Med offerterna som underlag väljer du vem som ska få förmedla bostaden. Ett uppdragsavtal skrivs med den mäklare som du valt.

Hitta rätt mäklare gör du på www.hemnet.se eller genom att söka mäklare här på vår webbplats.

Alla papper på bordet

Ge mäklaren alla fakta om din bostad. Ritningar, våtrumsintyg, pantbrev, dokument om eventuella servitut och gemensamhetsanläggningar – ju mer fakta du har dokumenterat desto bättre. Lämna tydliga svar i frågelistan. 

Objektsbeskrivningen – bostadens profil

Mäklaren tar fram ett förslag på objektsbeskrivning, en skriftlig beskrivning av din bostad. Här kan du som säljare ange eventuella villkor i bostadsaffären, t ex om något inte ska ingå i försäljningen. Läs mer om vad som är fastighetstillbehör respektive byggnadstillbehör.

Kontrollera uppgifterna i objektbeskrivningen noga. Om något är felaktigt kan köparen ha rätt till ersättning av dig som säljare. 

Marknadsföring – välj rätt kanal

I dag finns många kanaler för att marknadsföra bostäder till salu. I samråd med din mäklare väljer du det som passar för din bostad. Hemnet.se är en marknadsplats för bostäder som förmedlas av registrerade fastighetsmäklare. Avtal tecknas särskilt för denna annonsering. 

Förbered bostaden för fotografering. Städa och ta bort det som står i vägen för rättvisande bilder.

Visning – sanningens ögonblick

När ni bestämt datum och tid för visningen bedömer du och din mäklare tillsammans vad som ska göras inför visningsdagen. Var beredd på att hjälpa mäklaren med att lämna korrekta svar på spekulanternas frågor. Läs mer om visning.

Budgivning

Ordningen för budgivning i samband med bostadsaffärer varierar mellan olika mäklarföretag och till och med inom ett företag mellan olika förmedlingsuppdrag. Läs mer om budgivning.

Att skriva kontrakt    

Som säljare har du rätt att när som helst före kontraktsskrivningen avbryta budgivningen. Det är du som bestämmer vem som får köpa din bostad.

När du och köparen kommit överens om priset, tillträdesdag och annat viktigt är det dags att skriva kontrakt. Det är först när båda parter har skrivit under som avtalet är bindande. Inga muntliga eller skriftliga löften gäller.

Vanligtvis sker kontraktsskrivningen på mäklarens kontor. 

Städa

För att undvika tvister kan det vara klokt att redan vid kontraktsskrivningen bestämma att köparen ska ges tillfälle att kontrollera och godkänna städningen före tillträdet. Läs mer om flyttstädning.

Deklarera rätt

Året efter du sålt din bostad ska du redovisa försäljningen i självdeklarationen. Att deklarera en bostadsförsäljning kan vara ett omfattande arbete. Se till att deklarationsrådgivning ingår i mäklarens uppdrag.

Skapad 5 juli 2018
Uppdaterad 16 mars 2023