Janette Cohen
Nyhet Bransch 1 juni 2023

Janette Cohen: “En viktig utveckling åt rätt håll”

Mäklarsamfundet har stämt av med Janette Cohen om hur den spanska bostadsmarknaden mår just nu. Hon berättar om sina framtidsspaningar, vilka det är som väljer att flytta till Spanien och framför allt det lagkrav som genomförts i Spanien som hon menar är ett steg framåt för ett starkare konsumentskydd.

Hur ser den spanska marknaden ut just nu? 

Vi är nästan tillbaka på rekordnivån från 2007. Det är en hög omsättning och totalt registrerades 161 024 affärer under det första kvartalet. Jämför vi med den närmaste botten i närtid (2014) så har priserna gått upp med 59,48% enligt inskrivningsmyndigheten Registradores i Spanien.

Vad gör att den går så starkt tror du? 

Den spanska ekonomin visade en tillväxt på 5,5% 2022, enligt Europakommissionen. Det starka resultatet berodde på ett mycket positivt första halvår, gynnat av återupplivad privatkonsumtion och återhämtningen av turismen. Många européer väljer att investera och en stor del av försäljningarna är just till utländska köpare där efterfrågan är stark fortfarande.

Vilka är det som flyttar till Spanien? 
Svenskarna är mest aktiva från Skandinavien med 2,67% av alla utländska köpare det senaste året. Alicanteprovinsen är fortfarande mest populär bland alla utländska köpare där hela 43,76% av alla utlänningar köper fastigheter. Eftersom Torrevieja i Alicante är en favorit bland svenskarna känns det självklart att Bosatt Costa Blanca bör finnas på plats där också och det blir därför ett naturligt steg för oss att etablera Bosatt även i Torrevieja.

Hur skiljer det sig att mäkla i Spanien jämfört med i Sverige? 

Fram till nu har ”vem som helst” fått mäkla i Spanien. Det fanns inget lagkrav, inget konsumentskydd. Förra året genomfördes ett lagkrav på att mäklare måste utbildas och registreras senast den 15 okt 2023. Det är en rörelse i Spanien som började i Katalonien och som andra område ut på listan är det nu Costa Blanca som genomgår denna förändring. Bosatt tycker givetvis att detta är en viktig utveckling åt rätt håll och även om kravet endast är att en administratör på respektive kontor behöver registrera licensen så anser vi att det är viktigt att alla våra mäklare är utbildade och registrerade mäklare enligt lag. Vi vill kunna garantera våra kunder en trygghet när de köper eller säljer sin bostad med oss.

Marknaden är också väldigt annorlunda i Spanien. Säljprocessen innebär oftast mer jobb för varje affär. Du kan som mäklare spendera mycket tid med köpare och säljare under längre perioder, som sedan väljer att gå med någon annan i slutändan då de helt enkelt inte vet hur den öppna marknaden fungerar. Eftersom merparten av objekten är inte heller är exklusiva hos en mäklarbyrå jämfört med hur det brukar vara i Sverige, innebär det att det bästa du som köpare kan göra, är att hitta en mäklare du känner dig trygg med, så hjälper hen dig hitta det du letar efter.

Vi vill kunna garantera våra kunder en trygghet när de köper eller säljer sin bostad med oss, därför genomgår våra mäklare utbildningen som våra svenska partners FEI erbjuder. Den första aktören på den spanska marknaden som har en auktoriserad utbildning på annat språk än spanska.

Vilket område är mest populärt och – tror du – varför? 

Det beror på vilken målgrupp du vänder dig till. På norra Costa Blanca finns mer natur, berg och ett mer turkost hav. Här är det begränsningar när det gäller tomter. Det finns inte så mycket nyproduktion och efterfrågan är hög på det fastigheter som finns. De städer och byar som ligger norrut är oftast ”Åretrunt-öppna” med flera restauranger i världsklass. Det innebär att även priserna högre. Södra Costa Blanca har inte riktigt samma restriktioner och kan ofta uppfattas som ”säsongsöppna” under sommaren. Här finns långa sandstränder och den kända saltsjön som ibland är rosafärgad. Det finns också gott om platt mark och mycket nyproduktion med områden som växer fram. Därmed är även priserna mer attraktiva för den som önskar ett semesterboende i solen utan en större budget.

Vad har du för framtidsspaningar? 

Många har valt att köpa ett boende i solen just här efter pandemin, både de som jobbar digitalt och på distans men även de som vill säkra sitt eget semesterboende. Svenskar, som är något mer försiktiga än övriga köpare, står för 2,67% av de utländska köpen. För ett år sedan var den siffran 5,76%. I dag är svenskar nummer 11 på listan, efter ryssar och före ukrainare. Jag tror att fler kommer investera när efterfrågan av fastigheter ökar i takt med den ekonomiska aktiviteten. 

 

Skapad 1 juni 2023
Uppdaterad 1 juni 2023
Internationellt Intervju