Nyhet Bransch 19 mars 2015

När stressen tar över

I nyhetsbrev nr 4 berättade vi om fastighetsmäklaren Adam Simpson som drabbades av utmattningssyndrom. Han jobbade i nio år som fastighetsmäklare och höll alltid ett högt tempo till den dagen då kroppen sa stopp. För Adam blev detta en vändpunkt och han uppmanar till ökad dialog kring stress och hur det påverkar oss.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, visar en rapport från OECD. Under ett år drabbas en miljon svenskar i arbetsför ålder av psykisk ohälsa och det kostar samhället ungefär 70 miljarder kronor om året. Mäklarsamfundet vill belysa problematiken kring att så pass många drabbas och svårigheterna med att upptäcka varningssignalerna i tid. Efter att vi tog upp Adams berättelse i vårt nyhetsbrev fick vi ett mail från Anna* som berättade sin historia om hur hon från att ha jobbat som mäklare i över tio år en dag låg på golvet och krampaktigt höll i sin väska.

Anna fick sin registrering till fastighetsmäklare år 2000 och i över tio år förmedlade hon allt från villor till nyproduktion och kommersiella fastigheter. Hon arbetade under perioder 90-100 timmar i veckan. Mitt i karriären fick hon tjänst som projektledare för nyproduktion och jobbet innebar mycket ansvar.

– Det var en svår uppgift, då jag inte hade någon inom bolaget att bolla med. Helt enkelt för mycket ansvar i förhållande till befogenheter, säger Anna.

På Annas 37-årsdag hittade familjen henne okontaktbar på golvet krampaktigt hållande i sin datorväska. Anna hade fått utmattningsdepression och den var allvarlig.

– Jag låg på 15 på en 20-gradig skala och har man 20 så blir du aldrig frisk, säger Anna.

Tack vare jobbets privata sjukvårdsförsäkring fick Anna hjälp i tid. Hon har gått i 40 timmars kognitiv terapi men även på yoga. Vägen till tillfrisknande var lång och det tog tre år för Anna att bli helt frisk.

Sara Shoshtari, legitimerad psykolog, förklarar att det är svårt att upptäcka om man har blivit sjuk för att symptomen kan vara diffusa. Symptomen kommer ofta smygande och om ingen förändring görs i livssituationen så kan de eskalera och till slut tar det stopp.

– Många som är stressade stannar inte upp och reflekterar över sin livssituation. När kroppen till slut säger ifrån får personen ofta tydliga ångestsymtom eller panikattacker, säger Sara Shoshtari.

När Anna tittar tillbaka på tiden innan hon fick diagnosen fanns varningssignalerna där. Hennes omgivning märkte att hon hade minnesstörningar och koncentrationssvårigheter.
 
– Jag förnekade detta och hade bortförklaringar, vilket jag tror bidrog till att jag blev så sjuk.  Jag lyssnade inte på min kropp och brukade skylla på att jag var småbarnsmamma och jobbade mycket med obekväma arbetstider, säger Anna.

När Anna frågade sin läkare om varför hon drabbades av detta just nu fick hon svaret att så länge man fyller på med positiva saker som träning och umgänge klarar kroppen att hålla emot stressen. Men när man börjar lägga sådana saker åt sidan finns risk för att bägaren rinner över.

– Jag har lärt mig att det är viktigt att pausa och fylla på med positiv energi, säger Anna.

Kroppen klarar av måttlig stress, förklarar Sara Shoshtari och om stressen blir för hög under en längre tid ger kroppen ifrån sig signaler om att något är fel. Sara Shoshtari menar att man inte ska fylla livet med måsten.

– Om man märker av att stressen påverkar för mycket så hjälper det ofta med att man gör små justeringar i sin livssituation. Men många orkar inte detta när man är sjuk. Det krävs ansträngning för att bli bra igen, säger Sara Shoshtari.

Annas råd till andra för att inte drabbas av utmattningsdepression är att först och främst ha en god sömn. Anna berättar om att hon kunde sitta uppe på nätterna och skriva ner saker hon skulle göra dagen efter. Andra tipset är att inte jobba för mycket och att hitta på roliga saker som fyller på med positiv energi. Tredje tipset är att söka hjälp för det är svårt att själv inse att något är fel.

– När man är sjuk är det viktigt att prata igenom det som hände och hur allt hänger ihop. Nyckeln är sedan att skapa en balans mellan återhämtning och krav. Många av patienterna som drabbats av utmattningssyndrom är personer med höga ambitioner, säger Sara Shoshtari.

De som löper högre risk att drabbas av psykisk ohälsa är de som jobbar oregelbundna tider och som har svårt att avgränsa arbetstid och återhämtningstid, förklarar Sara Shoshtari. Hon ser problem med att mäklare ständigt måste finnas tillgängliga på exempelvis mobilen, sena kvällar och helger. Anna ser också att mäklares arbetsvillkor, med löner och arbetstider, kan öka risken för stress och därmed psykisk ohälsa.

– Branschen behöver sätta ner foten. Nivån behöver höjas och det behövs bättre arbetsvillkor. För att bli mäklare krävs högskoleutbildning och jag tycker arbetsvillkoren ska vara därefter, med trygg anställning och bra villkor, säger Anna.

*Anna heter egentligen något annat.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 19 mars 2015
Uppdaterad 28 mars 2023
Intervju Fastighetsmäklare