
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
I tisdagens avsnitt av Nordengren & Epstein uppmärksammar man tre studenter på Chalmers i Göteborg som i höstas presenterade en idé de valt att kalla för kulturhistorisk rating, KHR. Det är tänkt som ett system för att, vid värdering av en bostad, kunna uppmärksamma och ta hänsyn till det värde som finns i till exempel ett funkisdörrhantag i förnicklad mässing och benvit plast.
Tanken är att metoden ska kunna minska det studenterna kallar för aningslösa renoveringar och föreställningen om att det nyaste alltid är det bästa. Anders Larsson, Visbymäklarna, blev i egenskap av fastighetsmäklare uppringd för att få ge sin syn på saken.
– Tanken har dykt upp tidigare och är intressant. Men man får heller inte glömma att många fastighetsmäklare har den rollen redan idag. Vi vurmar för byggnadsvård och förklarar ofta att det kan finnas ekonomiska incitament för att bevara olika detaljer på visningar. Men glimten i ögat kan vi till exempel ”förbjuda” en spekulant att ta bort ett platsbyggt kök.
Anders Larsson delar också bilden av att renoveringar ibland kan vara något aningslösa.
– Det beror förstås på vad man lägger in i ordet aningslös, men ibland blir man faktiskt ledsen när man ser hur det renoverats. Men oftast finns en rimlig förklaring och jämför man med för ett par år sedan så tänker de flesta idag ett varv till innan sågen åker fram.
Men han vill tillägga att funktion går före form.
– Funktion är A och O i en bostad. Bostaden är inte bara en ekonomisk investering utan också en stor del av själva livet och är en funktion dåligt anpassad till den moderna vardagen så är det förstås helt okej att byta ut.