Björn Wellhagen och André Nilsson
Nyhet Press/Opinion 4 november 2021

DN Debatt: ”Sänk amorteringskraven så att fler unga får råd med villa”

Mäklarsamfundet fick breda ut sig på DN:s debattsidor med anledning av den nya rapporten Villadrömmen som sprack. ”Med mildrade avbetalningskrav och rimligare bankkalkyler kan dubbelt så många få råd att förverkliga sina husdrömmar”, skriver André Nilsson och Björn Wellhagen.

Mäklarsamfundets senaste rapport Villadrömmen som sprack har uppmärksammats i flera olika medier och sammanhang. I samband med släppet så publicerade vi också en artikel på DN Debatt. Där kan du bland annat läsa att:

”Genom att sänka bankernas högsta ränta för vad köpare ska klara av från 7 till 5 procent och minska amorteringskravet över 70 procents belåningsgrad från 3 till 1 procent skulle andelen familjer som klarar kreditprövningen öka från 38 till 77 procent i Stockholm. I Göteborg skulle det få en liknande effekt. Andelen hushåll som stängs ute från villamarknaden i tillväxtkommuner som Umeå och Linköping skulle halveras.”

Hela debattartikeln, som ger en bakgrund till dagens bostadssituation och hur spelplanen kan förändras går att läsa här.
 

Skapad 4 november 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Media Unga på bostadsmarknaden Rörlighet