Boendesegregationen i utsatta områden
Nyhet Press/Opinion 26 januari 2023

Poddtips: Så kan boendesegregationen i utsatta områden lösas

En ny rapport om segregation visar tydligt att ett breddat bostadsutbud är centralt när det gäller att lyfta särskilt utsatta områden, skriver Bostadspolitik.se. Ted Lindqvist på Evidens berättar om slutsatserna i rapporten som expertkommentatorn Stefan Attefall kallar ”skarp dynamit”.

I dag finns det 61 särskilt utsatta områden i Sverige enligt Polisens lista och totalt bor det över en halv miljon människor i dessa områden. En ny rapport som har gjorts av Evidens på uppdrag av HSB och Veidekke, ”Så löser vi boendesegregationen i utsatta områden”, visar på bostadsutbudet stora och avgörande betydelse, skriver Bostadspolitik.se som släppt en podd på ämnet.

Ted Lindqvist, vd på Evidens, talar om en lyckoparadox.

– När familjen eller individen som har fått en stabil ekonomi vill ha en större och bättre bostad och lämnar området flyttar istället ett socioekonomiskt svagare hushåll in. När en familj lyckats lyfta sig så lyfter det inte området eftersom familjen försvinner. Lösningen är då att man behöver skapa ett bredare bostadsutbud så att familjen ska kunna stanna kvar i området och därigenom socioekonomiskt lyfta området.

Stefan Attefall kommenterar slutsatserna i rapporten från Evidens.

– Det här är skarp dynamit. Rapporten visar med statistik och forskning att bostadsutbudet är centralt. Det hjälper inte att kasta in pengar i projekt för att motverka segregation, man får ändå segregation för att bostadsutbudet skapar i sig segregation. Hushåll med stark förankring på arbetsmarknaden flyttar ut och ersätts av en inflyttning med svag förankring. 

Här kan du lyssna på podden från Bostadspolitik.se.

Mäklarsamfundet har tidigare skrivit om vikten av blandad bebyggelse i utsatta områden och i vårt Reformprogram manar vi till ett mål om att minst hälften av bostäderna i utsatta områden ska vara bostads- eller äganderätter. Ta del av det här.
 

Skapad 26 januari 2023
Uppdaterad 20 februari 2023
Segregation Rörlighet