Diviesh Vithlani
Nyhet Bransch 2 december 2021

Ny aktör ger räntefria blancolån mot delar av bostadsvinst

Uppstickaren Youple, som har flera tunga investerare bakom sig, vill erbjuda den som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden en lösning. Ett nytt slags blancolån för insatsen där aktören ska få rätt till delar av eventuell bostadsvinst och lånet måste amorteras med 10 procent per år.

Affärsidén bygger på att 10 till 20 procent av bostadens värdeökningar går till Youple. Den som köper bostaden kommer bara att behöva lägga 5 procent i kontantinsats själv. 

”Vi ska hjälpa unga människor, som inte har rika föräldrar, att köpa sin första bostad”, säger Diviesh Vithlani, vd och grundare på Youple, till Di Digital. Han kallar bolaget för ett social impact-bolag. 

Målgruppen är unga som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på grund utav kontantinsatsen. Men det är inga allmosor. Fast jobb och god ekonomi ska krävas. Säljs bostaden med förlust och försäljningslikviden inte täcker återstående skuld tar Youple den förlusten. Tjänsten ska också vara en väg för investerare att investera brett i den privatägda bostadsmarknaden. 

Tunga investerare som H&Ms ordförande Karl-Johan Persson och fastighetsprofilen Johan Karlsson har gått in i projektet enligt Di Digital. Bolaget har funnits sedan 2015 men kommer först nästa år att lansera sin produkt. 
 

Skapad 2 december 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Unga på bostadsmarknaden