Joakim Lusensky, André Nilsson
Nyhet Press/Opinion 24 augusti 2023

Ny rapport från Mäklarsamfundet ger ringar på vattnet

Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Magkänslan säger kanske ja, men Mäklarsamfundet har undersökt frågan i en ny rapport och svaret visar sig vara att nej – det är precis tvärtom. Rapporten trotsar gängse uppfattning och har redan fått stor uppmärksamhet i media.

“Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden: Ger prisfallet lägre trösklar in på bostadsmarknaden?” – så heter Mäklarsamfundets senaste rapport, som är skriven med underlag från analysföretaget Evidens. Rapporten visar att även om det nu är fler som klarar bankernas KALP-kalkyler, så har den ekonomiska situationen försvårat inträdet på bostadsmarknaden för många – trots att många i debatten påstått att det i och med prisfallen blivit enklare. 

I samband med släppet publicerade Dagens Nyheter en debattartikel från Mäklarsamfundet där vår bostadspolitiska expert André Nilsson beskriver rapporten och pekar på tre reformer som skulle hjälpa unga genom att sänka trösklarna på bostadsmarknaden. Dels genom startlån, dels genom bättre fungerande amorteringskrav och kreditrestriktioner och till sist genom sänkta flyttskatter. 

Debattartikeln och rapporten har gett ringar på vattnet vilket tydligt visar på att vi satt fingret på en problematik som kräver mer uppmärksamhet än vad den fått med dåvarande problembeskrivning. Är du intresserad av att läsa om förslag från andra debattörer och ledarskribenter som tagit del av Mäklarsamfundets senaste rapport så kan du bland annat läsa en ledare från Henrik Dalgard i Svenska Dagbladet, där han pekar på liberaliserade amorteringskrav och ett höjt bolånekrav som potentiella första steg mot en lösning. 

Även bostadsdebattören Christer Jansson, vd vid Fastighetsägarna i Stockholm mellan 1999 – 2013, lyfter rapporten i en debattartikel där han manar till en förändring av hyresregleringen. 

Vi är glada över att ha nyanserat bilden av prisfallens effekt för förstagångsköpare och över att ha breddat debatten. Är du nyfiken på att ta del av fler rapporter från Mäklarsamfundet? Då kan du göra det här.

Skapad 24 augusti 2023
Uppdaterad 6 september 2023
Rapporter Unga på bostadsmarknaden Bostadsmarknaden