Naturen allt viktigare när storstadsbor väljer bostadsområde
Nyhet Press/Opinion 24 mars 2022

Naturen allt viktigare när storstadsbor väljer bostadsområde

De senaste fem åren har trygghet och närhet till naturen blivit viktigare när storstadsbor väljer bostadsområde medan närhet till jobbet tappat i betydelse, det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Bjurfors, skriver mäklarföretaget i ett pressmeddelande.

När storstadsbor väljer bostadsområde är tryggheten avgörande för sju av tio (70 %). Nästan hälften (46 %) uppger också att trygghetsfaktorn är viktigare nu än för fem år sedan. En annan detalj som blivit allt viktigare är närheten till naturen. Det tycker runt var tredje svarande (33 %). Skulle det vara flyttdags i dag uppger hälften att närhet till naturen är viktigt (50 %). Det skriver Bjurfors i ett pressmeddelande.

– Att trygghet blivit viktigare när vi väljer var vi ska bo är en trend som har synts under flera år, och det är något vi tror bara kommer fortsätta öka. En ökad vilja att bo nära naturen är inte heller något nytt. Vi har länge kunnat se en ökad utflyttning från våra storstadsområden, men den gröna vågen har helt klart förstärkts under pandemin. Om detta är tillfälligt eller bestående återstår att se, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige i pressmeddelandet.

Det finns även ett antal faktorer som har minskat i relevans, enligt undersökningen. Ungefär hälften (45 %) uppger att närhet till restauranger och uteliv inte är lika viktigt nu som för fem år sedan och i dag är det endast en av sju (14 %) som värdesätter ett boende med närhet till nöjesliv. 

Läs hela pressmeddelandet och hela listan på boendepreferenser här.

Skapad 24 mars 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadsmarknaden