Bokaler
Nyhet Bransch 27 februari 2020

Om det unika boendekonceptet bokaler

Maria Astborg Villamo är vd på MKB Fastighets i Malmö, som erbjuder så kallade bokaler. En ovanlig boendeform som startade i Rosengård men som därefter har spridit sig i landet. Mäklarsamfundet har intervjuat henne om konceptet.

Hej Maria! Berätta lite om bakgrunden till bokalerna.

–    I Rosengård har det länge funnits en stark entreprenörsanda, men få platser för handel. När området byggdes skildes boende, arbetsplats och handel åt, precis som i många miljonprogramsområden. Idag bygger vi annorlunda – invånare vill bo där det finns butiker och platser för möten. År 2009 började MKB därför erbjuda ett helt nytt koncept för handel, som vi kallade bokaler. 

Vad är en bokal?

–    Precis som namnet antyder innebär konceptet att småföretagare får möjlighet att hyra både bostad och lokal i direkt anslutning till varandra. Syftet med bokalerna är att främja entreprenörskap, etablera vinstdrivande affärsverksamheter och skapa goda förebilder i området Rosengård. Under 2009 uppfördes åtta bokaler i Rosengård och blev ett startskott för att skapa nya möjligheter för tillväxt i miljonprogrammet. 

Var finns bokalerna?

–    Bokalerna inramas av en unik arkitektur som ger området en egen identitet. Bokalerna ligger längs stråket som löper från Möllevångstorget till Rosengård, Jägersro och Videdal. Där passerar många dagligen på väg till och från sina hem, vilket skapar goda möjligheter för att lyckas bedriva verksamhet där. Läget gör också att området knyts samman med den övriga staden. 

Vilka verksamheter drivs i bokalerna?

–    Några exempel på verksamheter i bokalerna sedan start är frukt- och grönsaksaffär, blomsteraffär, frisör, resebyrå och snabbmatsrestaurang. 

Bokaler har, efter initiativet i Rosengård, spridit sig i hela Sverige och är fortfarande en ovanlig boendeform men kanske en som kan komma att sprida sig allt mer. Vad tror du om konceptet Bokaler? Kommentera gärna på våra sociala medier!

Bild: Jaenecke Arkitekter, Kenji Miyazu

Skapad 27 februari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Bostadsmarknaden