Bostadsrace i cyberspace
Nyhet Bransch 16 december 2021

Bostadsrace i cyberspace

Kan delar av framtidens fastighetsmarknad ske i ”metaverse”? Svar ja, om du frågar Michael Gord, grundare av Metaverse Group. Han uttalar sig i samband med nyheten om att ett bolag precis köpt en attraktiv virtuell tomt för hela 2,3 miljoner dollar.

Den amerikanska nyhetssajten Vox rapporterar om att den virtuella fastighetsmarknaden hakar på verklighetens trend – stekhet och många gånger dyr, med andra ord.

Nyligen gjordes vad som rimligtvis är en av de dyraste virtuella fastighetsaffärerna någonsin då ett bolag köpte upp en tomt i metauniversumet för 23 miljoner kronor. Men vad är då ”metaverse”? Frågan, som blivit mer aktuell efter att företaget Facebook (inte plattformen) bytt namn till Meta och annonserat sina planer på en storskalig virtuell satsning med tio miljarder dollar bara i år, kan förstås förbrylla. Enkelt förklarat kallas det av förespråkare för ”nästa internet” och bygger på en storskalig, alternativ värld som tillgängliggörs genom VR & AR-glasögon.

För tillfället finns det inte ett ”metaverse”, varje universum kan snarare ses som en hemsida på det stora internet och det är i den virtuella världen Decentraland som den aktuella fastighetsaffären gjorts – med dess kryptovaluta ”Mana”.

Tomten som köpts uppges vara en större sådan i Decentralands planerade modedistrikt. Vill exempelvis Louis Vuitton öppna upp en virtuell butik där i framtiden, så blir alltså investeraren modehusets digitala hyresvärd, skriver Vox.

–   Tänk dig att du kom till New York när det var landsbygd och du hade en chans att köpa ett kvarter i Soho, säger Michael Gord, grundare av Metaverse Group, till New York Times.
Huruvida spekulation i digitala tomter kommer att löna sig – och om metaverse blir den succé som Mark Zuckerberg hoppas på, återstår att se. 
 

Skapad 16 december 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadsmarknaden