Skånemarknaden
Nyhet Bransch 27 januari 2022

Svensk Nyproduktion om Skånemarknaden

Hur såg egentligen nyproduktionsmarknaden i Skåne län ut under årsslutet? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten för december 2021.

Svensk Nyproduktion har nyligen presenterat siffror för nyproduktionsmarknaden i Skåne län för december 2021.

– 2021 var ett magiskt mäklarår! Som helhet gav marknaden fastighetsmäklarna en utmaning att hinna med den stora efterfrågan från konsumenterna. De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet ställer fler krav på bostaden, säger Marcus Johansson från Svenska Mäklarhuset.

December 2021 innebar 11 säljstarter i Skåne län, att jämföra med månadssnittet på 7. 77 procent av dessa säljstarter var lägenheter och resterande 23 procent småhus. Tvåor, treor och fyror gör tillsammans upp den stora majoriteten av säljstarterna. Snittpriserna varierade med en topp på 60 740 kronor per kvadratmeter och som lägst priser på 21 843 kronor per kvadratmeter.

De flesta säljstarterna i december var i Malmö, Lund och Landskrona vilket i princip speglar säljstarter generellt under året, med den enda skillnaden att Helsingborg går om Landskrona och kniper tredjeplatsen för flest säljstarter.

– Bostadsmarknaden har ju under pandemiåren varit en av marknaderna som klarat sig förträffligt trots farhågor om det motsatta. Vi avvaktar och ser om detta kommer att hålla i sig även under 2022 som börjar med flera osäkra omvärldsfaktorer, skyhöga elpriser och flaggning om räntehöjningar. Vi hoppas och tror att prisbilden på bostäder i vår del av Skåne inte kommer att påverkas alltför mycket av detta sett till den höga efterfrågan, säger Anna Lundström, Nyproduktionsmäklare i Ängelholm.
 

Skapad 27 januari 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Nyproduktion Bostadsmarknaden