Lex Ida – en öppning för rättshaverister?
Nyhet Press/Opinion 22 april 2021

Lex Ida – en öppning för rättshaverister?

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft i syfte att stärka minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar. ”Lex Ida” innebär att Bolagsverket kan besluta om en särskild granskare av föreningen efter en ansökan från minst 10 procent av de röstberättigade medlemmarna, utan att beslut behöver tas på stämman. Nu kommer kritik mot hur de små föreningarna kan påverkas. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Lex Ida har fått sitt namn av den stora bostadsrättsföreningen Ida i Malmö, som plundrades på tillgångar av styrelsen. Den händelsen har följts av andra allvarliga fall av ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar, bland annat fallet med BRF Kinesiska Muren, även den i Malmö. 

Med den nya lagen menar regeringen att man har stärkt skyddet för den enskilde brf-medlemmen, eftersom en minoritet, minst tio procent, av föreningens medlemmar nu kan gå förbi stämman och vända sig direkt till Bolagsverket med en ansökan om extern granskning. Svenska Dagbladet rapporterar att många av de granskningsansökningar som nu inkommer till Bolagsverket handlar om betydligt mindre allvarliga saker än ekonomisk brottslighet, till exempel altanbyggen och föreningens användning av övervakningskameror. 

Lagen får också potentiellt negativa konsekvenser för de allra minsta föreningarna. Till Svenska Dagbladet säger bostadsrättsjuristen Erik Davidsson att det, för föreningar med färre än elva lägenheter, får till följd att en enda ”tokig granne” kan starta en dyr och mödosam granskning. 

Läs hela artikeln här. 
 

Skapad 22 april 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Bostadsmarknaden