Ägarlägenheter
Nyhet Bransch 11 november 2020

Ägarlägenheterna blir fler i Stockholm

I Stockholm har antalet ägarlägenheter gått från 100 till 1 000 på tio år. Det rapporterar Hem & Hyra och Mäklarvärlden. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till utvecklingen, men på Mäklarsamfundet välkomnar vi den.

Både Hem & Hyra och Mäklarvärlden rapporterar att antalet ägarlägenheter i Stockholm har tiodubblats på tio år. Som upplåtelseform är ägarlägenheten ett relativt nytt fenomen i Sverige och det är fortfarande marginellt sett till det totala bostadsbeståndet. 2019 fanns det knappt 1 328 ägarlägenheter i hela landet. En fungerande bostadsmarknad kräver en blandning av upplåtelseformer som passar olika målgrupper i olika skeden av livet. I den blandningen spelar ägarlägenheten ur vårt perspektiv en viktig roll. En av fördelarna med ägarlägenhet är att den faktiska kostnaden för bostaden är tydligare, eftersom köparen inte heller köper in sig i en potentiell föreningsskuld. Det innebär samtidigt att det är dyrare att köpa en ägarlägenhet än en bostadsrätt. En annan fördel är att den enkelt kan hyras ut i andra hand och därmed bidra till minskad bostadsbrist. På grund av det kan ägarlägenheter vara en bra investering för de som har kapital att placera, till exempel vid sidan av mer traditionellt pensionssparande.  Svefa har undersökt målgruppen som köper ägarlägenheter. Till Hem & Hyra säger Helena Dalhamn, affärsområdeschef för samhällsbyggnad och fastighetsutveckling, att den genomsnittliga köparen är 58 år och att de inte köper i första hand för att hyra ut, utan för att de vill ha en större bostad. Kanske något förvånande. 

Ägarlägenheter är skattemässigt inte lika gynnade som bostadsrätter och regelverket är inte helt enkelt att förstå sig på. Det är sannolikt en av anledningarna till att efterfrågan på ägarlägenheter traditionellt inte varit särskilt stor. Med utvecklingen i Stockholm i bakhuvudet verkar det däremot som att efterfrågan växer sakta men säkert. Mäklarsamfundet välkomnar utvecklingen, men vi påpekar också behovet av en offentlig informationskampanj för att öka kunskapen om ägarlägenheten som upplåtelseform. 
 

Skapad 11 november 2020
Uppdaterad 28 februari 2023
Bostadsmarknaden