Klimatrisker
Nyhet Press/Opinion 23 maj 2025

Lagändringar föreslås möta klimatriskerna - så påverkas bostadsmarknaden

Klimatanpassningsutredningen har presenterat förslag på lagändringar som syftar till att underlätta förebyggande åtgärder mot klimatrelaterade skador. Både kommuner, fastighetsägare och fastighetsmäklare kan påverkas om utredningens förslag blir verklighet.

Förra veckan presenterades klimatanpassningsutredningen (SOU 2025:51) som föreslår förändringar i lagstiftningen för att göra det enklare att förebygga skador från klimatrelaterade händelser. Förslagen berör både kommuner, fastighetsägare och aktörer på bostadsmarknaden och kan få tydliga konsekvenser för hur vi planerar, värderar och säljer våra bostäder framöver.  

Kommuner föreslås få ett större ansvar för att kartlägga klimatrelaterade risker i översiktsplaneringen och redovisa åtgärder. Samtidigt föreslås kommuner bli skyldiga att ändra eller upphäva gamla detaljplaner som tillåter bebyggelse på platser där risken för naturskador bedöms som stor.  

För fastighetsägare innebär utredningen att det kan bli aktuellt att vara med och finansiera en del av klimatanpassningsåtgärderna som kommunen genomför. En ny lag föreslås ge kommuner rätt att ta ut avgifter från fastighetsägare som har direkt nytta av en åtgärd. Taket för denna avgift föreslås vara upp till 10 procent av fastighetetens marknadsvärde. Detta kan leda till att risker och framtida kostnader i samband med köp, försäljning eller utveckling av fastigheter bedöms på ett annat sätt än idag.  

Fastighetsmäklare och köpare ska samtidigt få bättre tillgång till information om klimatrisker. Kommunerna föreslås få en skyldighet att lämna ut uppgifter om klimatrelaterade risker och planerade åtgärder. Det gör det enklare att bedöma risknivåer men samtidigt ökar förväntningarna att sådana faktorer vägs in i rådgivningen, värderingen och försäljningsprocessen.  

Utredningen tyder på att klimatfrågor kommer att få en ännu större roll i hur vi planerar, bygger och äger fastigheter. Kommuner får fler verktyg men också ett större ansvar och fastighetsägare kan i vissa fall behöva vara med och betala för skyddsåtgärder. Samtidigt blir det lättare att få information om risker och insikt i kommuners planerade åtgärder. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2027, men mycket tyder på att klimatfrågorna redan nu blir en ännu större del av bostadsmarknadens verklighet.  

Läs mer om utredningen här 

Skapad 23 maj 2025
Uppdaterad 23 maj 2025
Klimatrisker Bostadsmarknaden Bostadspolitik