Karolina Skog
Nyhet Press/Opinion 21 oktober 2021

Miljöpartiet föreslår ny skatt på fritidshus och andra tillgångar

Fritidshusmarknaden har varit het de senaste åren. Enligt data från Svensk Mäklarstatistik har priset på fritidshus ökat med 14,9 procent i riket bara under de senaste 12 månaderna. Nu föreslår Miljöpartiet en ny skatt på fritidshus och andra tillgångar för att minska klyftorna i samhället.

Regeringspartiet Miljöpartiet har nyligen avhandlat sin digitala kongress där den politiska agendan inför nästa års riksdagsval har spikats. Kongressen har fokuserat på frågor som bemöter de ökande klyftorna i tillgångar. Partiet föreslår därför att kapitalskatter, som skatt på fastigheter och värdepapper, borde höjas. 

I deras förslag om en box-modell ska alla typer av ägandeskap kunna samlas i olika konton, så kallade boxar, som sedan schablonbeskattas utifrån värdet i boxen. Systemet ska beskattas ungefär som ett ISK-konto beskattas idag. De nya skatterna ska finansiera förslag som exempelvis höjda pensioner och mer generösa ersättningssystem för arbetslösa och sjuka; dessutom ska förslaget minska skatteskillnaden mellan arbete och kapital.

Utöver deras förslag om box-modell så föreslog partistyrelsen att fritidshus ska kunna få högre fastighetsavgift än småhus. Förslaget blev dock nedröstat av kongressen. ”Det finns en oro för att sommarhusen tar över i vissa områden i Sverige, där det blir svårt att hålla igång ett levande samhälle”, säger ekonomipolitiska talespersonen Karolina Skog i en intervju i Dagens Industri (14/10).

Miljöpartiet sitter idag på bostadsministerposten och har stort inflytande över bostadsfrågorna. Huruvida det här förslaget blir verklighet får valresultatet 2022 och följande regeringsförhandlingar avgöra. 
 

Skapad 21 oktober 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadspolitik