Riksdag
Nyhet Press/Opinion 6 oktober 2022

SVT: Stor enighet för ändrade amorteringskrav

Det finns en stor enighet bland Sveriges riksdagspartier för att på olika sätt ta bort eller pausa nuvarande amorteringskrav, visar en genomgång som SVT har gjort.

– Så snart som möjligt hoppas jag att vi har en modell att presentera, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson som är en central person i de regeringsförhandlingar som just nu pågår. Det rapporterar SVT som gjort en genomgång av partiernas inställning i frågan.

Det enda parti som inte vill ge ett besked till SVT är Socialdemokraterna som säger att de vill invänta Finansinspektionens analys som redovisas den 14 oktober.

Ett parti som länge hållit sig skeptiska är Miljöpartiet, som så sent som den 6 september sa nej till ett förändrat amorteringskrav när Nordnet ställde frågan. De uppger nu att de är nu öppna för att åtminstone lätta på reglerna tillfälligt, skriver SVT.

Så säger partierna om amorteringskraven

Vänsterpartiet: Vill slopa det skärpta amorteringskravet och se över bolånetaket som i dag innebär att man måste ha 15 procent i kontantinsats för att få bolån.

Socialdemokraterna: Vill invänta Finansinspektionens analys.

Miljöpartiet: Öppna för att lätta på reglerna tillfälligt.

Centerpartiet: Har inte svarat på SVT:s enkät men uppgav tidigare i september att de vill att det förstärkta amorteringskravet tas bort.

Liberalerna: Vill slopa det förhöjda amorteringskravet och införa en stimulans för att spara ihop till den första insatsen.

Moderaterna: Vill pausa både det ursprungliga och skärpta amorteringskravet.

Kristdemokraterna: Vår inställning är att det här förstärkta amorteringskravet är något man borde se över och också lätta på.

Sverigedemokraterna: Det första kravet bör pausas och det andra (skärpta) kravet bör avskaffas.

Läs hela artikeln från SVT här.
 

Skapad 6 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadspolitik Amorteringskrav