Nyhet Press/Opinion 16 november 2017

Skärpt amorteringskrav sätter regeringen i svår sits

I måndags blev det klart att Finansinspektionen går vidare med en skärpning av amorteringskravet. Nu ligger bollen hos regeringen, som enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska besluta sig skyndsamt. Mäklarsamfundet var innan dess ute och uppmanade FI att tänka om och fick när beskedet kom kommentera i flera medier.

Söndag den 12 november publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel av Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren, som uppmanade Finansinspektionen att dra tillbaka förslaget om skärpt amorteringskrav. En skärpning av amorteringskravet genom en så kallad skuldkvotsbroms kommer framförallt att drabba de som redan står långt från bostadsmarknaden, samtidigt som dämpningen av hushållens skuldsättning kommer bli minst sagt blygsam. Kort sagt en dyrköpt åtgärd med liten effekt på det problem man vill lösa. Tajmingen är dessutom exceptionellt dålig. Att gå vidare med förslaget i ett marknadsläge där vi ser just de effekter som FI vill åstadkomma vore minst sagt riskabelt.

Dagen efter vår debattartikel kom det väntade beskedet att FI ändå väljer att gå vidare med förslaget, som nu ligger på regeringens bord. Som en av de remissinstanser som varit tydligast i sin kritik fick Mäklarsamfundet kommentera i flera olika medier, bland annat TT och TV4. 

När regeringen återkommer med besked tyder det mesta på att vi också kommer att få ett ja eller ett nej, snarare än ett ”kanske” eller ”vänta”. Klart är att regeringen nu sitter i något av en rävsax. Om ingenting görs åt situationen på bostadsmarknaden kommer det att användas som slagträ i den stundande valrörelsen. Om regeringen går på FI:s linje och inför förslaget, som föreslås gälla från och med 1 mars 2018, lämnar man fältet öppet för massiv kritik från oppositionen. Om det osäkra marknadsläget dessutom förvärras av förslaget blir det en ännu trubbigare knölpåk för oppositionen att slå regeringen i huvudet med.

Tiotusenkronorsfrågan är alltså hur regeringen väljer att agera i det här svåra läget. Vissa bedömare pekar på att det politiska priset för att införa förslaget i rådande marknadsläge är för högt. Andra att regeringen genom propositionen om ytterligare verktyg för makrotillsyn ger FI tydligare mandat att föreslå just den här typen av åtgärder. Att då kasta detta förslag i papperskorgen vore att underkänna det mandatet, vilket framstår som osannolikt. Värt att notera är den kraft och energi som FI på senare tid har lagt på att argumentera både för att det framförallt är höginkomsttagare i storstadsområden som träffas av förslaget samt att en prisnedgång på bostadsmarknaden skulle underlätta för unga vuxna och andra kapitalsvaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är att tala på socialdemokratiska och leverera argument som gör det enklare för regeringen att rättfärdiga ett ja till förslaget.

Vi har ingen kristallkula, men i nuläget pekar tyvärr mycket på att regeringen säger ja till en skärpning av amorteringskravet. Vi fortsätter ta debatten och återrapportera till medlemmarna, här i nyhetsbrevet och i andra kanaler.

Läs vår debattartikel här

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se

Skapad 16 november 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Amorteringskrav