Amorteringskravet
Nyhet Bransch 17 juni 2021

Fem år sedan femårsregeln infördes - nu kan bostäder som berörs av amorteringskravet omvärderas för att minska amorteringsnivån

Nu går det för första gången sedan amorteringskravet infördes att sänka amorteringsnivån genom att värdera om bostaden till ett högre värde. För många hushåll kan det handla om flera tusen kronor per månad som de kan minska sin amortering med.

I juni 2016 infördes det första amorteringskravet, och det skärpta följde två år senare. Sedan dess har skuldgraden på bostaden fått styra amorteringsnivåerna. Systemet har en tröghetsregel, den så kallade femårsregeln, som innebär att bostaden inte kan värderas om innan fem år gått. Nu när fem år gått är det många som kan värdera upp sin bostad och få en lägre amorteringsgrad. 

Det finns tre steg i amorteringskraven, som sammanlagt högst kan kräva amortering på 3 procent per år. 1 procent är baserad på lönen, och de andra två procenten är baserade på belåningsgraden. Den som lånar till över 50 procent av bostadens värde behöver amortera minst 1 procent, och den som lånar till över 70 procent behöver amortera minst 2 procent. Varje procentenhet motsvarar 2500 kr i månaden för ett lån på tre miljoner. 

Har bostaden gått upp i pris de senaste fem åren, till den grad så att belåningsgraden blir lägre än dessa nivåer, så finns det möjlighet att sänka sin amorteringsnivå. 

Det är alltid bra att amortera, men genom att sänka sin amorteringstakt finns det också möjligheter att spara mer eller att sänka sina månadsutgifter betydligt för den som redan har en relativt låg belåningsgrad. För äldre som oroar sig för om de kan få nya lån i framtiden kan det vara skönt att spara mer inför, och efter, pensionen.
 

Skapad 17 juni 2021
Uppdaterad 24 februari 2023
Amorteringskrav Ekonomi