Singles tax
Nyhet Bransch 3 april 2024

Ny kartläggning: Så stor är Sveriges “singles tax”

Begreppet “singles tax” har spridit sig i sociala medier och beskriver det påslag som följer när man inte kan dela fasta utgifter med en annan. Amerikanska undersökningar har visat att det kan handla om tusentals dollar per år – men hur ser det ut i Sverige? Ica Bankens ekonom Magnus Hjelmér har räknat på just det.

Sverige är ett land som gjort sig känt för att ha en hög andel ensamhushåll och det innebär förstås att fler inte har möjlighet att dela fastna kostnader som internet, streamingtjänster, bolån och försäkringar med en annan person. 

– Den som bor ensam får bära de fasta kostnaderna själv. Många tjänster kostar lika mycket, vare sig det är en, två, tre eller fyra personer som nyttjar den, säger Magnus Hjelmér till DN. 

I Magnus Hjelmérs räkneexempel går han igenom två scenarier. Ett ensamhushåll och ett parhushåll i hyresrätt, samt ett i bostadsrätt – han har utgått från att singlarna bor i en etta och paren i en tvåa. 

Skillnaden per månad för att bo i bostadsrätt landar på 5 205 kronor och i hyresrätt på 2975 kronor. 

För den som äger sitt boende är singelskatten störst i Stockholm, Uppsala och Lund. Minst är den i Borås, Norrköping och Eskilstuna, skriver DN. 

Skapad 3 april 2024
Uppdaterad 4 april 2024
Marknaden Ekonomi