Göran Persson
Nyhet Press/Opinion 8 april 2021

Göran Persson ryter till mot bolånetaket

För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i Dagens Industri och kritiserat Bolånetaket.

Persson kritiserade ungas brist på möjligheter att köpa en bostad. 

 ”Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar”, säger han till Di.

Bolånetaket infördes 2010 och innebär att bostadslånet max får bestå av 85 procent av bostadens kontraktspris – vilket innebär att köparen måste betala minst 15 procent i kontantinsats. 

”Det finns mycket att göra här, och bostaden är en så viktig del av det vuxna livet – och även barns liv – att jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion med Finansinspektionen om hur det här ska hanteras framöver.” Säger Persson till DI. 

Bolånetaket är ett av många hinder för förstagångsköpare. Den som köper bostad idag måste även klara bankernas Kvar Att Leva På-kalkyler (KALP), ha tillräckligt hög lön i förhållande till skulden, och ofta spelar även fast anställning stor roll vid möjligheten att teckna bostadslån. 
 

Skapad 8 april 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Bolån Ekonomi