Bankerna måste stilla sin omättliga aptit
Nyhet Press/Opinion 1 december 2022

TMF: ”Bankerna måste stilla sin omättliga aptit”

Trä- och Möbelföretagen riktar i Dagens Industri kritik mot storbankerna och uppmanar dem att använda sin samhällsbärande roll på ett mer ansvarsfullt sätt. ”När hushåll och företag går på knäna måste bankerna stilla sin omättliga aptit på ökade ränteintäkter”, skriver företrädare från Trä- och Möbelföretagen.

De fyra största bankkoncernerna har nyligen inkommit med sina senaste kvartalsrapporter och den allmänna krisstämningen i svensk ekonomi verkar inte röra bankerna i ryggen, skriver Trä- och Möbelföretagen på Dagens Industri och hänvisar till bankernas miljardvinster.

I debattartikeln skriver de vidare att det inte är något fel med att banker gör vinst – men att de måste konkurrensutsättas hårdare för en bättre balans mellan låntagare och långivare i en tid där många kämpar för att få maten på bordet.

Trä- och Möbelföretagen lyfter fram två förslag för att rätta till problemet, som de menar också skulle bidra till att göra situationen bättre på bostadsmarknaden.

  • Regeringen bör minska ränteskillnadsersättningen för bolån. Det är bra att hushåll som vill minska sin ränterisk binder räntan. Men dagens regler innebär oskäliga kostnader för att säga upp bolån med bunden ränta. Ränteskillnadsersättningen bidrar till lägre rörlighet på bostadsmarknaden samtidigt som bankerna ersätts för kostnader de inte har, skriver TMF.

Vidare presenterar Trä- och Möbelföretagen ett förslag till:

  • Bankerna bör tillämpa amorteringsfrihet vid nyproduktion.

Läs hela debattartikeln här.
 

Skapad 1 december 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadspolitik Ekonomi