Joakim Lusensky
Nyhet Press/Opinion 15 december 2022

Hur blir det egentligen med amorteringskravet?

Att pausa eller helt slopa det utökade amorteringskravet blev en het fråga i valrörelsens slutspurt. Men än så länge har inget hänt, och det mesta tyder nu på att amorteringsreglerna blir oförändrade.

I upptakten till valet såg det ut som att det fanns en majoritet i riksdagen för att förändra amorteringskraven. Moderaterna var mycket tydliga med att man ville pausa amorteringskravet för att hjälpa hushållen genom en tuff period. Men nu är det tyst i frågan. Väldigt tyst. I början av december sade finansmarknadsminister Wykman (M) till TT att man haft ett möte med Finansinspektionen för att följa upp frågan om amorteringskravet, och att processen just har börjat. Finansinspektionen och Riksbanken har samtidigt varit väldigt tydliga med att man motsätter sig förändringar av amorteringsreglerna. I dagsläget är det Finansinspektionen som har föreskriftsrätt och därmed äger frågan. Det kan regeringen förvisso ändra, men att gå emot expertmyndigheten i ett osäkert ekonomiskt läge, och dessutom exponera sig för risken att behöva ansvara för såväl ökad inflation som stigande räntor, det vore ett väldigt högt politiskt spel. Även om kritiken mot att detta vallöfte hittills inte infriats stundvis varit hård.  

Politiken har under många år nu passat den svårspelade bostadsmarknads- och bostadspolitiska bollen vidare till myndigheterna. Om regeringen skulle ändra myndighetens föreskriftsrätt och besluta om ändringar i amorteringsreglerna, så skulle signalera något mycket mer fundamentalt. Det vore att ta tillbaka initiativet i bostadsmarknadsfrågorna till politiken. Det skulle i sin tur ställa nya och höga förväntningar på regeringen i bostadsfrågorna, och det till priset av öppen konflikt med expertmyndigheten. I mina öron låter det som en dålig deal för vilken politiker som helst. I avsaknad av en riktigt stark folklig opinion i den här frågan kan vi räkna med att regelverket blir oförändrat, och att myndigheter och snart också våra politiker istället hänvisar pressade hushåll till de ventiler som redan finns i restriktionerna och att ta den diskussionen med sin bank. 

Joakim Lusensky 
Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet

Skapad 15 december 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Amorteringskrav Bostadspolitik