Nyhet Press/Opinion 25 januari 2018

Skärpt amorteringskrav – nu växer kritiken mot regeringen

Det skärpta amorteringskravet rycker allt närmare, men kritiken mot regeringens hantering av ärendet tystnar inte. I en färsk granskning av den svenska makrotillsynen riktar Riksrevisionen kritik mot att regeringen inte offentliggjort en egen analys av konsekvenserna av ett skärpt amorteringskrav. Oppositionen, med Liberalernas Mats Persson i spetsen, har under en längre tid krävt att finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund offentliggör regeringens egen analys.

<< Tillbaka till nyhetsbrevet

Bakgrunden är helt enkelt att Bolund låtit lite väl mycket som ett eko av Finansinspektionen. En berättigad fråga är om regeringen överhuvudtaget gjort en egen analys? Det är väl inte så viktigt att regeringen gör en egen analys, kanske någon invänder. Det är ju Finansinspektionen som är expertmyndigheten. Poängen är att Finansinspektionens analys och föreslagna åtgärder endast har i uppdrag att ta hänsyn till den finansiella stabiliteten medan regeringen både har möjlighet att göra en mycket bredare analys och ta till en större verktygslåda. Eventuella fördelningseffekter av ett skärpt amorteringskrav är ett sådant område, som för övrigt också Mäklarsamfundet pekade på i sitt remissvar. Eventuella effekter på arbetsmarknad och tillväxt ett annat.

Frågan är nu om regeringen till slut faller till föga och offentliggör den egna analysen. Sannolikheten för det är nog liten, men vi som riktat kritik mot Finansinspektionens endimensionella analys av konsekvenserna av ett skärpt amorteringskrav vill veta hur regeringen ser på de här frågorna. Vi väntar med spänning.

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se

Skapad 25 januari 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Amorteringskrav