Allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en bostad
Nyhet Press/Opinion 11 mars 2021

Brustna drömmar – en fråga som väcker intresse

Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en bostad. Mäklarsamfundet har undersökt möjligheterna för löntagare i samhällsbärande yrken att lånefinansiera ett bostadsköp i våra tre storstadsområden och tre pendlarkommuner, en undersökning som gav ett rejält genomslag i medierna.

Tidningar som Expressen och Göteborgs-Posten uppmärksammade i förra veckan Mäklarsamfundets senaste rapport Brustna drömmar, där Mäklarsamfundet undersökt var olika konstellationer av löntagare i skola-, vård- och omsorgsyrken har möjlighet att lånefinansiera ett köp av en genomsnittlig bostad. Kreditprövningen har gjorts med hjälp av fintechbolaget Econans bolånekalkylator, som har anpassats för att simulera en genomsnittlig låneprövning hos någon av de större bankerna och bolåneinstituten.

Undersökningen visar bland annat att:

  • En gymnasielärare och en sjuksköterska med ett barn, som tillsammans tjänar 75 900 kronor i månaden, inte kan få bolån för att köpa en genomsnittlig villa i Kungsbacka. 
  • En undersköterska som tjänar 28 900 kronor månaden och har ett barn nekas bolån för att kunna köpa en bostadsrätt med två rum och kök i Kävlinge. 
  • Ett polispar med två barn och en gemensam månadsinkomst på 69 800 kronor nekas bolån för att kunna köpa en normalstor villa utanför Malmö. 

Det är ett stort misslyckande för både bostadsmarknaden och bostadspolitiken att vanliga löntagare, med eller utan familj, i samhällsviktiga yrken idag inte har möjlighet att köpa en genomsnittlig bostad anpassad efter sin livssituation. Den största boven i dramat är kreditrestriktionerna, både de statligt införda och de som är självpåtagna av banken. Det skulle göra stor skillnad om amorteringsreglerna ersätts med krav på individuella amorteringsplaner som upprättas av bolånegivaren, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Ta del av hela rapporten här.
 

Skapad 11 mars 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Rapporter Media Amorteringskrav