Priser
Nyhet Press/Opinion 26 januari 2023

”Viktigt att nyansera bilden av stora prisfall”

Medias rubriker om prisfall på 20 procent i vissa områden låter dramatiskt. Men hur ser det ut egentligen? TT har intervjuat Per-Arne Sandgren på Svensk Mäklarstatistik, som reder ut hur siffrorna ska tolkas och samtidigt visar hur viktigt det är att komplettera siffror med kännedom om den lokala marknaden.

Förra veckan publicerade Svensk Mäklarstatistik en uppdaterad lägesbild av svensk bostadsmarknad. Enligt statistiken föll priset på bostadsrätter med 19 procent i Blekinge under 2022. Tittar man på de tre senaste månaderna är prisfallet ännu större: mellan oktober och december sjönk priset med hela 24,4 procent, skriver TT.

Men en fastighetsmäklare i Karlskrona som intervjuats av TT känner inte igen sig i så dramatiska prisfall.

Vad beror det på?

Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandgren berättar att statistiken över bostadspriser kan vara missvisande för den som bara kollar på län som helhet.

- Det man ska ha i åtanke är att prisfallet kan se större ut om det säljs färre bostäder i en större stad i ett län. Kvadratmeterpriser är oftast högre i större städer och om det säljs färre än perioden man jämför med drar det ner genomsnittspriset för hela länet. 

Vilket är precis vad som har hänt i det här fallet, menar Per-Arne Sandgren.

–Det har sålts förhållandevis färre bostäder i Karlskrona än i resten av länet. Bostäder är dyrare i Karlskrona, och det gör att fallet ser större ut än vad det egentligen är, säger Per-Arne Sandgren till TT.

Prisutvecklingsstatistik är otroligt viktigt för bostadskonsumenter, fastighetsmäklare och samhällsplanerare, men statistiken kan också ibland behöva sättas i sammanhang av en lokal expert. Vilken tur då att vi har så många kompetenta fastighetsmäklare över hela landet. 
 

Skapad 26 januari 2023
Uppdaterad 20 februari 2023
Bostadspriser Svensk Mäklarstatistik Media