Marknaden i oktober
Nyhet Press/Opinion 16 november 2023

Marknaden i oktober: “Piggare än förra hösten”

Under oktober var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna minskade med -1%. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +1% för bostadsrätter och -5% för villor, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Prisnedgången sedan toppnoteringen i mars/april förra året är -10% för bostadsrätter och -13% för villor. Antalet sålda villor har börjat öka något. De senaste tre månaderna har det sålts +6% fler villor jämfört med samma månader förra året medan antalet sålda bostadsrätter under samma tidsperiod är -4% lägre, säger Hans Flink, Försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande. 

– Vi börjar sannolikt närma oss räntetoppen, och trots ett högt utbud rapporterar många medlemmar att marknaden känns piggare än jämfört med förra hösten. Samtidigt är det fortfarande många säljare, framför allt där priserna är högre, som avvaktar om de inte får bud som motsvarar förväntningarna. För fastighetsmäklarna handlar nu mycket om själva kärnan i mäkleriet, att få säljare och köpare att mötas, kommenterar Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef, Mäklarsamfundet. 

Ta del av hela pressmeddelandet här. 

Skapad 16 november 2023
Uppdaterad 16 november 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Statistik