Björn Wellhagen
Nyhet Press/Opinion 7 mars 2019

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: ”Tydligt kvitto på stabilisering och i grunden robust marknad”

Priserna på både bostadsrätter och villor stod still i februari. Rikssiffrorna visar också att villapriserna stod stilla på tolvmånadersbasis medan bostadsrätterna backade med 1 procent över tolv månader. Trots att Mäklarsamfundets medlemmar vittnar om en spretig marknad på vissa håll i landet är det ett tydligt kvitto på stabilisering och att svensk bostadsmarknad är robust, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

I februari stod priserna på både bostadsrätter och villor stilla. Villapriserna var även oförändrade på tolvmånadersbasis. Under samma period backade priserna på bostadsrätter i riket med 1 procent. Skillnaden mellan ut- och slutpris, den så kallade budpremien, låg för bostadsrätter i Stor-Stockholm på 7 procent februari. Motsvarande siffra för Stor-Göteborg och Stor-Malmö var 5 respektive 4 procent. 

-    Mäklarsamfundets medlemmar rapporterar att det på flera håll i landet är en spretig marknad där objekt med många rätt utlöser budgivning och säljs snabbt, till priser som säljarna är nöjda med. Lite mer utmanande objekt kan däremot bli liggande en längre tid utan att väcka spekulanternas intresse, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet. 

Siffror från Hemnet visar samtidigt att det skärpta amorteringskravet och bankernas tuffare utlåningsvillkor fortsätter påverka försäljningen av små lägenheter och därmed unga vuxnas möjligheter på bostadsmarknaden. Under februari såldes det betydligt färre ettor än jämfört med samma period förra året i Stockholm, den marknad som står för majoriteten av alla försäljningar. 

-    Tittar vi tolv månader bakåt är det, trots kreditrestriktioner och tuffa bankkrav, stillastående priser på villor och en procents lägre pris på bostadsrätter i riket. Det är ett tydligt kvitto på stabilisering och att svensk bostadsmarknad i grunden är robust, fortsätter Björn Wellhagen. 
För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se

Pressmeddelande den 7 mars 2019

Skapad 7 mars 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Marknaden Bostadspriser Svensk Mäklarstatistik