Joakim Westerlind
Nyhet Medlem 6 oktober 2022

Veckans medlemröst Joakim Westerlind Wiklund: ”Marknaden återgår till en mer normal nivå”

Den här veckan har vi intervjuat Joakim Westerlind Wiklund, VD och ägare på Bjurfors Åre och Vemdalen. Han berättar bland annat om sina tankar om en marknad som är betydligt lugnare än den vi sett de senaste två åren, om Åres unika kvaliteter och vad hans bästa råd till en orolig köpare eller säljare just nu är.

Hej Joakim! Kan du berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund? 

– Jag är född och uppvuxen i Åre där jag nu också bor med min fru Carro och min dotter Wilda som precis fyllt sex år. Min karriär började på Bjurfors Åre 2011 samtidigt som jag inledde mina studier till fastighetsmäklare. 21 år gammal blev jag registrerad mäklare år 2013. Idag driver jag två kontor - Bjurfors Åre och Vemdalen i rollen som VD och ägare. På fritiden uppskattar jag att vara med familjen och vänner. I arbetet försöker jag i huvudsak fokusera på min ledarskapsroll och ge medarbetarna rätt förutsättningar att lyckas i sin vardag. 

Du är bland annat verksam i Åre, hur skiljer sig det från andra marknader? 

– Den stora delen av vår försäljning består av fritidsbostäder vilket skiljer sig från traditionell stadsmarknad på flera sätt. Exempelvis i hela arbetssättet men också hur cyklerna ser ut över året och hur våra kunders förutsättningar ser ut. Det har varit en rolig och expansiv marknad att verka i där vi haft förmånen att vara med i många spännande nyproduktionsprojekt och här vara delaktig i att ta fram helt nya områden. Vintern har länge varit stort fokus för båda orterna men vi ser att de övriga årstiderna blir mer och mer populära för varje år som går. Sedan uppskattar vi så klart också att möta permanentmarknaden och träffa våra lokala kunder och hjälpa dem i deras vardag.

Hur ser din lokala marknad ut just nu? 

– Vi lägger två riktigt starka år av försäljning bakom oss och ser nu att marknaden återgår till en mer normal nivå. De flesta spekulanterna tar sig tid att komma på visning fysiskt igen. De får ett prospekt i handen och ser över det objekt som det funderar på att köpa på plats istället för att ta del av allt digitalt. Det upplever vi känns mer sunt och bidrar till en ökad kvalitet i processen. Försäljningshastigheten återgår till ett mer normalt tempo där det mesta inte längre säljs på några dagar eller någon vecka.

Vi noterar ett ovanligt högt utbud i Åre nu. Kan du säga något om det? 

– En sak vi noterar är som sagt att försäljningshastigheten återgår till ett mer normalt tempo vilket delvis gör att utbudet ökar. Sedan är det så klart andra faktorer i omvärlden som bidrar till att spekulanterna funderar en gång till, kanske slår en signal till banken på nytt innan man väljer att agera. Det tycker vi också är ett sundhetstecken, man ser över sina beslut mer noggrant. Parallellt med det har vi just nu också en trend där fler ägare bestämmer sig för att sälja. Vi ser lite olika säljanledningar där i princip alla affärer antingen handlar om att kunden byter boende inom Åre, mot något utomlands eller byter skidort som exempelvis Åre mot Vemdalen. På permanentmarknaden ser vi att intresset ökar för att flytta från storstaden till Åre och slå rot tillsammans med familjen för ett året-runt-boende.

Du som har örat mot rälsen – vågar du dig på någon framtidsspaning gällande din lokala marknad? 

– Min bedömning är att Åre alltid kommer vara en attraktiv destination att besöka. Vi levererar, utöver att man är Skandinaviens största skidort, också ett brett utbud året runt. Både för de bofasta och för turisterna. Det handlingar om allt ifrån skolor och förskolor till skidåkning, längdåkning, cykling, vandring, segling, forspaddling och många andra aktiviteter. Vi har också en mycket hög nivå på våra restauranger, både vad gäller mat och service vilket också är en stor reseanledning. Dessa faktorer tillsammans med många andra gör mig trygg i att Åre alltid kommer vara en levande ort året runt.

Vad skulle du ge för råd till köpare och säljare just nu? 

– Ta inte några förhastade beslut utan väg alternativen noggrant, tveka inte att ringa oss en extra gång för att söka råd. Oavsett om man är mitt uppe i en bostadsaffär eller om man är på väg senare. Vi förstår att det är mycket tankar som snurrar i allt som pågår och vi hjälper gärna till för att skapa trygghet i alla situationer. Även nu går det utmärkt att göra affärer bara de sker med rätt förväntningar och på rätt sätt.

Skapad 6 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Marknaden