Peter Barsk
Nyhet Medlem 20 oktober 2022

Veckans medlemsröst Peter Barsk om att mäkla i en stad som flyttas

Peter Barsk har kallats för Sveriges nordligaste mäklare – Mäklarsamfundet har tagit ett snack med honom om hur det är att vara fastighetsmäklare i Kiruna, en stad som just nu håller på att flyttas. Han får också frågor om vad de största utmaningarna i fastighetsmäklarens vardag är och vilka råd han skulle ge till köpare och säljare just nu.

Hej Peter! Kan du berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund?

Hej! Min karriär som fastighetsmäklare påbörjades 1987, då jag blev färdig med min utbildning som på den tiden kunde genomföras på distans. Jag har sedan dess varit fastighetsmäklare i Kiruna med omnejd, i drygt 35 år. Först som anställd – fram till 2001 då jag blev delägare och franchisetagare, 2006 tog jag över den andra halvan.

Vi hade verksamhet i Gällivare över en period mellan 2010 – 2015, men i övrigt så har det varit Kiruna kommun som gäller. En stor kommun till ytan, vilket innebär att vissa objekt ligger upp till 20 mil från Kiruna centrum. Det har med andra ord hunnit bli rätt många objekt som sålts upp till fem gånger.

Du har kallats för ”Sveriges nordligaste mäklare” – hur är det att mäkla i Kiruna?

I grund och botten är fastighetsmäklaryrket detsamma, oavsett om man är den nordligaste fastighetsmäklaren eller den som sitter längst ned i söder. Självklart finns det dock vissa skillnader – avstånd, konkurrens, prisbild och så vidare. Men man kan säga att en sak som verkligen sticker ut i Kiruna är att själva staden är liten och ”alla känner alla”.

Hur ser din lokala marknad ut?

Marknaden har självklart varierat över tid. De första 15 åren var präglade av det tidigare 90-talets finanskris och början av 2000-talet var en dyster tid för Kiruna med en nedläggning av jägarskolan och en sämre period för LKAB. Vändningen kom i mitten på 2000-talet när LKAB fick luft under vingarna och stadsflytten tillkännagavs. Därefter har marknaden varit uppgående näst intill uteslutande fram till i år. Självklart har dagens kriser med räntehöjningar, ökade drivmedelskostnader, högre inflation och tragiska händelser i omvärlden blivit märkbart även på vår marknad.

Så för stunden får även vi brottas med vikande intresse av ovan nämnda skäl. Däremot har inga andra parametrar förändrats – behovet av boende, stadens expansion och flytt och så vidare. Så vi hoppas och tror att marknaden kommer att normaliseras inom en inte allt för lång framtid.

Hur har flytten av Kiruna påverkat dig som fastighetsmäklare?

Flytten har haft den påverkan att potentiella försäljningsobjekt försvunnit under tidens gång. Främst bostadsrätter men även villor i vissa områden. Efterfrågan på bostäder har varit högt, dels från vanliga köpare men naturligtvis också av företag och för deras anställda. Det har inneburit att cirka 300 villor i dag ägs av företag i någon form. Så effekten har för vår del totalt sett varit positiv.

Vad tycker du är den största utmaningen i fastighetsmäklarens vardag?

Det är att få tiden att räcka till under vissa perioder av året. Vi har två lugnare perioder och det är över jul och nyår, samt semesterperioden då halva Kirunas befolkning är på resande fot. Övrig tid blir rejält komprimerad. Det innebär att den fritid som för oss Kirunabor ses som en nödvändighet i många lägen får stå tillbaka.

Vad skulle du ge för råd till köpare och säljare just nu?

Marknaden är som bekant inte en konstant. Den är rörlig och förändras över tid av många olika anledningar. Jag tror att det handlar om en anpassning just nu, vi har haft ett otroligt gynnsamt ränteläge i många år och troligtvis får vi nog vänja oss vid ett högre ränteläge och boendekostnader. 
 

Skapad 20 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst