Erika Aspenberg
Nyhet Medlem 7 mars 2024

Veckans medlemsröst Erika Aspenberg: “Det är livshistorierna som berör och inspirerar”

Den här veckan intervjuar Mäklarsamfundet fastighetsmäklaren Erika Aspenberg som är verksam i Järfälla och driver Instagramkontot maklarparet. Hon berättar om vikten av att ha ett stort hjärta för att bli långsiktigt hållbar i yrket, en marknad som börjar gå ur sitt ide – och hur det är att vara två fastighetsmäklare i familjen.

Hej Erika! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag heter Erika Aspenberg och är 36 år. Jag är en person med konstant många bollar i luften och är engagerad överallt. Jag har en mäklande man, två små barn och är boendes i villa i Solhem, Spånga. Tävlar i körsång med sikte mot VM hösten 2024, gillar att pressa mig i träning och drivs av att bidra med kunskap, erfarenheter och mår bra av att se andra växa och utvecklas. Jag är alltid en hjälpande hand men övar på att ibland säga nej. Verksam som fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Järfälla sedan 2011, franchisetagare sedan 2016. 

Du är verksam i Järfälla. Marknaden har som alla vet varit sval under en tid – men vi har sannolikt nått räntetoppen. Vad kan du berätta om din lokala marknad just nu? 

Vi ser ett ökat antal besökare på visning men upplever inte, som i innerstan, att köpsuget ökat markant. Nedgången har dock inte fortsatt vilket tyder på en mer stabil framtid. 

Får vi positiva signaler från innerstan som nu vet vi att det så småningom brukar röra sig vidare ut till oss – vilket är efterlängtat. Vi ser fram emot en något mer köpbenägen marknadssituation. Utmaningen som vi kan se är de höjda avgifterna i brf:er vilket fått allt fler att vända blicken mot friköpt. En stor skillnad bara det senaste halvåret är den ökade konsumentkunskapen och intresset kring föreningarnas ekonomi. 

Vad är det mest utmanande i din fastighetsmäklarvardag? 

Att få tiden att räcka till. Men med en tydlig grundstruktur och rätt prioriteringar i stunden så löper det på bra. Vi är två mäklare i vår familj och har barn på 2 respektive 4 år, så det är väl där vår utmaning ligger – vilket vi också delar med oss utav och inspirerar kring på kontot @maklarparet på Instagram. I arbetet på sistone skulle jag säga att utmaningen ligger i att löpande hela tiden, på ett pedagogiskt sätt, få säljare och köpare att förstå marknaden och att ta rätt beslut i rätt tid. Att hela tiden driva processen framåt och vara aktiv mot dina uppdragsgivare, men även vara kreativ.  

Du har varit verksam i 12 år – vad är egentligen det bästa med fastighetsmäklaryrket? 

Att varje dag få komma rakt in i människors liv, under både sorgliga och lyckliga stunder. Det berikar verkligen och gör att jag fortsätter. Min man och jag tycker lika där, det är livshistorierna som berör och inspirerar. Att känna att jag kan göra skillnad. Bostäderna är absolut det som förmedlas men kärnan och lusten för oss är människorna och relationerna. Den där avslutande kramen och tacksamheten över hur bra allting till slut blev. Det är med stor ödmjukhet och respekt vi möter våra uppdragsgivare och med både affärsmässighet och ett stort hjärta kommer man långt.   

Sist men inte minst – finns det något eller någon situation som får dig att känna extra mycket yrkesstolthet? 

När jag fick frågan att vara med i podden ”Sveriges bästa mäklare” – det var längesen nu men värmde gott. Med åren är inte priserna och utmärkelserna kring försäljningssiffror det viktigaste utan jag är mer stolt över arbetet kring ledarskap och mitt engagemang för kedjan och branschen. I mitt mäkleri kan jag känna en yrkesstolthet över det arbete jag gör i de situationer där jag på riktigt känner att jag gjort en insats eller gjort skillnad för människan jag har framför mig. Det värmer långt mer än alla pokaler och medaljer. Jag kan också känna mig stolt över mitt yrke när jag svarar på frågor från andra mäklare på vårt Instagramkonto och engagerar mig eller gör skillnad för branschen såsom med föräldraledighetspolicy eller att stå upp för kvinnligt företagande. 

Skapad 7 mars 2024
Uppdaterad 7 mars 2024
Veckans medlemsröst Medlem