Pia-Lotta Svensson
Nyhet Bransch 23 september 2021

Årets Mäklarpersonlighet: Pia-Lotta Svensson

”Var den mäklare du själv vill möta” är inställningen som krönte Pia-Lotta Svensson från Fastighetsbyrån till Årets Mäklarpersonlighet på Guldhemmetgalan. Vi har pratat med henne om utmärkelsen, firandet och hur det känns att bli prisad för ett arbete som stärkt både bilden av yrket och branschen som helhet.

Grattis! Hur känns det?
– Tack, det känns fantastiskt! Jag har fått så mycket uppmärksamhet från alla håll och kanter sedan Guldhemmet-galan så jag är alldeles rörd. Så ödmjukt tacksam, glad och stolt på samma gång!

Vad är det du gjort i yrkesrollen som fått just dig att uppmärksammas som årets mäklarpersonlighet?
–  Jag tror det är en kombination av flera faktorer där den gemensamma nämnaren är att utmana traditionella åsikter om vår bransch, både externt men även internt i mäklarkåren. Det finns ett gäng gamla fördomar som lever kvar om vem som kan bli mäklare, hur man ska vara och leva och så vidare – som det är dags att damma av. Jag har använt mig av varje chans och varje kanal som jag har haft tillgång till. Internt på Fastighetsbyrån så föreläser jag om allt från introduktionsutbildningar till säljträningar och delar med mig så mycket jag kan. Externt så pratar jag gärna med media och gör utlåtanden i de sammanhang där jag kan påverka och lämna ett avtryck. 

Vilka egenskaper tror du är viktiga att ha för den fastighetsmäklare som vill stärka bilden av fastighetsmäklaryrket och branschen?
– Jag har landat i att jag vill vara den mäklare som jag själv vill möta när jag ska göra en så pass stor affär i mitt liv. Alla människor vill bli sedda, hörda och bekräftade och våra kunder är inget undantag. Så samtidigt som man ska vara intresserad av sälj så måste man också vara genuint intresserad av människor. Man måste också tänka på att varje människa man möter har man en chans att påverka och de kan alla vara dina framtida ambassadörer eller kunder. 

En del av motiveringen pekar på att du visat det vara möjligt att kunna kombinera ett hälsosamt liv med affärsmässiga prestationer i högsta klass. Vill du dela med dig av dina bästa knep?
– Jag jobbar mycket, det har jag alltid gjort och gör fortfarande. Men jag jobbar koncentrerat och jag är noga med vila och återhämtning. Man måste hitta sin egen grej för att hitta balans och välmående, det är så otroligt individuellt. Jag har valt att noggrant planera mitt år, mina månader och veckor. Jag vet exakt vad jag behöver göra varje vecka för att nå mina mål och jag jobbar ständigt för att hitta förbättringar och effektiviseringar i mitt vardagliga arbete vilket i längden frigör tid. Jag är noga med att ta tillvara på varje tillfälle i arbetslivet för att skapa goda kundrelationer och aldrig ta genvägar.

Sist men inte minst – hur firade du?
– Vi gick inte hem direkt efter galan, haha. Mina kollegor firade mig på jobbet dagen efter och sen gav jag mig själv en rejäl återhämtningsdos under helgen som belöning tillsammans med min familj och många timmar i stallet. 
 

Skapad 23 september 2021
Uppdaterad 22 februari 2023
Veckans medlemsröst Branschen Fastighetsmäklare