PI Fastighetsförmedling
Nyhet Medlem 26 januari 2023

Veckans medlemsröst Ida Larsson om att mäkla i fjällen

Vi har intervjuat Ida Larsson på PI Fastighetsförmedling, som är verksamma i Mora, Orsa, Leksand, Rättvik, Älvdalen, Idre, Särna och Sälen med omnejd. Hon berättar om den lokala marknaden, digitala visningar, att starta mäkleri under pandemin – och när man som fastighetsmäklare i fjällen får den härliga chansen att kasta på sig skidorna och åka en sväng.

Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund!

Jag heter Ida Larsson och är 27 år (snart 28). Idag bor jag tillsammans med min fantastiska sambo och snart vårt första barn i ett hus med en liten gård från 1930-talet i Orsa. Jag började min utbildning på Luleå Tekniska Universitet 2016 och gick där i två år. Jag blev registrerad mäklare i oktober 2018 och började då på ett av de stora företagen på orten. Där var jag i två år ungefär innan jag och min kollega Kristin startade vårt eget mäkleri 2020 – det bästa jag har gjort! Det är en spännande och utvecklande resa att göra. Vi startade mitt i rådande coronatid, som å ena sidan varit tuff samtidigt som den på ett sätt också var den bästa starten vi kunnat tänka oss. 

I och med att jag har varit mäklare i området tidigare och byggt upp mitt nätverk och kundkrets kunde vi få en bra start. Därefter har det gått vidare med företaget och vi har vuxit. Nu efter två år har vi redan två kontor, ett i Mora kommun och ett i Särna, i Älvdalens kommun, som ligger tre mil söder om Idre. Under resans gång med bland annat renovering av nytt kontor och anställning av Camilla som är mäklarassistent hos oss, har vi på PI blivit utsedd till Dalarnas mest rekommenderade mäklarbyrå. Vill även framhäva min kollega Kristin som är Älvdalens kommuns mest rekommenderade mäklare för fjärde året i rad. Hon är verkligen en underbar kollega och partner! 

Du arbetar på PI Fastighetsförmedling – hur ser den lokala marknaden ut just nu?

På marknaden i Mora och Orsa kommun där vi förmedlar mestadels permanentbostäder ser vi en lugnare tid just nu, vilket är normalt för den här tiden på året också. Upplevelsen är att priserna fortsatt är relativt stabila och att bostäder säljs. Vi skriver kontrakt regelbundet och vi har fortsatt bra dialog med säljarna om rådande tider med räntehöjningar, elpriser m.m som påverkar en köparens tänk idag.  

Intresset för fritidsboende i fjällen sjunker, hur påverkar det den som mäklar i bland annat Sälen?

Idag behöver vi som mäklare ha en annan dialog med våra säljare, då marknaden är något svalare men förväntningarna är fortsatt höga. Köparna utnyttjar uttrycket ”köparens marknad” och vill givetvis göra ett klipp. Nu behöver vi plocka fram ett annat sätt att förhandla och diskutera för att få ihop säljare och köpare.

Idre har haft en rejäl byggboom – märker man någon skillnad där?

Det byggs fortfarande för fullt från alla beställningar som har gjorts tidigare, så om vi är på plats märker vi ingen skillnad alls. Vi kan känna av att det inte är lika många som beställer nya hus nu, något som vi även fått bekräftat från entreprenörer runt om fjället. Om ett tag kommer vi se skillnaden på fjället. Dels när det som håller på att byggas just nu står klart dels också att det inte är så många nya byggarbetsplatser. Tomter säljer vi fortfarande väldigt bra, några köper även i investeringssyfte under ”köparens marknad”.

Sammanfattningsvis är efterfrågan något svalare på nyproduktionssidan men det har inte stannat av, vi skriver fortfarande kontrakt regelbundet även uppe i fjällen. 

PI Fastighetsförmedling mäklar allt från skog och tomter till bostadsrätter och hus – dessutom över en stor yta. Hur skiljer sig livet som fastighetsmäklare i fjällen jämfört med att mäkla i stan?

Att mäkla i fjällen skiljer sig på det viset att man gör mycket affärer på distans där många visningar sker digitalt och via telefonkontakt. Det gäller att ha ett annat flexibelt tänk också, om någon vill komma på plats fysiskt måste vi anpassa oss efter kunden när de är på semester i fjällen. Det resulterar i att det blir en del helgarbete och arbete under högtider. Det positiva är dock att vi kan kasta på oss skidorna och åka en sväng också! Den fördelen har vi. 

När vi förmedlar bostäder i stan på vår marknad är det eftermiddagar under vardagar som är den bästa tiden för visning. Då träffar vi ibland också flera av våra visningsdeltagare på olika visningar och får genom det en viss bekantskap. Vid några tillfällen har jag fått vara en del av resor där par varit på flera visningar och med tiden blivit familjer, det har känts fantastiskt fint att få se det växa fram under en tid och under de visningarna! 

Sist men inte minst – har du någon framtidsspaning och vad hoppas du för 2023?

Nu först den 26 januari ska vi, hela PI gänget, på Stjärngalan där vi är ett av fyra företag i hela Dalarna som är nominerade i kategorin ”Årets Nyföretagare”. Den utmärkelsen, att bli nominerad dit är helt fantastisk och vi är så glada för det! Att vi har kommit hit redan på bara två år är tack vare det starka team som vi är tillsammans. En kombination av våra erfarenheter och egenskaper har byggt ett välfungerande team i alla lägen! 

Framöver vill vi gärna ha en till kollega, en mäklare, som vill förstärka vårt team. Vi har redan påbörjat sökandet efter vår nya stjärna! 

Vidare hoppas vi på en stigande marknad för oss i våra olika områden. Vi har en hel del på gång, dels nyproduktionsprojekt dels stora tomtområden som vi ska förmedla. Vi tror att 2023 kommer bli ett bra år för oss! 

Skapad 26 januari 2023
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Jord- och skog Fjällen