Anders Larsson
Nyhet Bransch 17 juni 2020

Så hanterar vi pandemin: Anders Larsson från Visbymäklarna

Anders Larsson jobbar på Gotland, en av de regioner som drabbats lindrigast av covid-19 men som samtidigt påverkats av reserestriktionerna. Visbymäklarna haft trots allt haft en bra vår.

De första veckorna efter coronautbrottet präglades av stor oro, berättar Anders Larsson som är fastighetsmäklare på Visbymäklarna. 

- Vi målade upp olika scenarier – och skräckscenarier – för oss själva. Det var mycket oro och nervositet. Skulle vi behöva skära ner och minimera verksamheten? 

På kontoret i Visby införde de snabbt regler mellan varandra. 

- Vi stämde hela tiden av så att vi var symptomfria. Om någon kände något litet så fick han eller hon gå hem. 

Till Anders och kollegornas förvåning löpte livet och verksamheten på ganska bra. 

- När vi summerar våren så ser vi att april i år är den bästa april på sju år. Vi har haft en väldigt bra villamarknad. Bostadsrätterna har gått trögare, framför allt i maj, men villorna har gått som tåget. Nu i juni har även bostadsrätter börjat gå bättre igen och marknaden är just nu ganska bra. 

Ni har väl en hel del kunder från fastlandet. Hur har det gått? 

- Det har gått bra. Det har såklart varit färre fastlänningar, på grund av reserestriktionerna. Vi gjorde en del videofilmer som vi lade ut och skickade till spekulanter. De som var intresserade har tagit en så kallat nödvändig resa till Gotland och tittat på objektet. Det har fungerat bra, det har varit väl avvägda resor. 

Hur tror du att din sommar kommer att se ut? 

- Jag vet faktiskt inte just nu. Normalt brukar marknaden för permanentboende gå ner runt skolavslutningen, men det har vi inte sett i år. Det är den mest osäkra sommaren någonsin. Vi kan inte beräkna hur det blir. Förmodligen kommer jag att jobba lite mer än normalt. I vanliga fall stänger vi ner kontoret 3-4 veckor. Vi ska försöka göra det i år också, men jag kan inte säga säkert att vi kommer att göra det. Normalt brukar marknaden svalna efter midsommar. 

Vad tror du om utvecklingen på marknaden framöver? 

- Om man någon gång ska undvika att tro och sia så är det nu. Vår roll är att veta vad vi pratar om. Visst kan vi i normala fall göra gissningar om framtidningen, men i det här läget är det ingen som vet vad som väntar. Det är bättre att avstå från att gissa. 

Har den här perioden lärt dig något? 

- Ja, jag tycker att alla lärdomar är positiva. Allt man lär sig kan man ha nytta av. Jag är glad över att vi i situationen inte drabbades av paniken, varken vi i branschen eller folk utanför den, utan istället fokuserade på lösningar, för att det ska bli så bra som möjligt. Jag är också glad över att folk har varit så förstående. På visningar har man väntat ute i trädgården eller undvikt att gå in i rum där det är andra. Jag har sett en oerhörd acceptans och förståelse.

Skapad 17 juni 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Covid Veckans medlemsröst