Linus Lindholm
Nyhet Medlem 7 september 2023

Veckans medlemsröst Linus “Danzbanderz” Lindholm inför världspremiären

Fastighetsmäklare på dagen – dansbandskung på natten. Mäklarsamfundet har intervjuat Linus Lindholm – som gjort succé med projektet Danzbanderz – om den stundande livepremiären, att kombinera två krävande sysselsättningar och att tilldelas en guldskiva.

Hej Linus! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag började studera till fastighetsmäklare 2010 på deltid, samtidigt som jag arbetade som musiker på heltid – så böckerna fick åka med i turnébussen. Jag läste “kurs för kurs” på olika universitet, vilket var något av en utmaning – men 2014 skickade jag in min ansökan om registrering till FMI och fick den. I augusti samma år började jag arbeta som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Katrineholm/Vingåker och där är jag än idag.

Vid sidan av fastighetsmäklarkarriären så har du en musikkarriär – berätta om det!

Jag slutade spela 2014. Då hade jag turnerat i 14 år och var nöjd. 2013 fick jag även mitt första barn och 2015 mitt andra, så det passade väldigt bra på många sätt att byta karriärbana – särskilt då suget efter musiken inte riktigt fanns kvar heller. Men i slutet av 2019 kom det tillbaka och jag började fundera på att starta ett digitalt band – göra musiken själv och släppa den på Spotify under ett bandnamn. 

Sagt och gjort – i februari 2020 släpps den första låten med Danzbanderz. Det var egentligen året efter som det verkligen tog fart och Danzbanderz får två hitlåtar. Båda är versioner av Victor Leksell-låtar, “Svag” och “Tystnar i luren” – varpå den sistnämnda har belönats med en guldskiva i och med mängden streams. Sedan har det bara rullat på efter det.

Hur hittar en mångsysslare som du balans i livet, med tanke på att fastighetsmäklaryrket ofta är krävande? 

Danzbanderz är byggt på lust, att jag tycker att det är kul. Samtidigt har jag ett upplägg som gör att projektet inte är så tidskrävande och det går att hålla på med mer när tiden finns, och mindre när det är mycket på mäklarsidan. Så man kan växeldra lite. 

Rent generellt tror jag att man, för att bli långvarig i mäklarbranschen, ska vara bossen över sin egen kalender. Jag tror på att man planerar in “livet” i kalendern först och jobbet sen. Att fastighetsmäklare håller över tid är viktigt för hela branschen.

Innan du var fastighetsmäklare var du heltidsmusiker. Finns det någon oväntad likhet mellan de två yrkena? 

Det finns det faktiskt! Det sociala är en stor likhet. Man kan tro att turnélivet inte är särskilt socialt, men man möter människor som vill snacka hela tiden – precis som när man är ute hos någon som ska sälja sitt hus.

Vad har du i kikaren framåt? 

I kikaren ser jag lite livegig med Danzbanderz, världspremiären går av stapeln i Ystad den 9 september. På mäklarsidan ser jag en marknad som har en del utmaningar, så det är bara att jobba på helt enkelt. 

Skapad 7 september 2023
Uppdaterad 7 september 2023
Veckans medlemsröst