Naturmäklaren
Nyhet Medlem 15 december 2022

Veckans medlemsröst Ulf Norrman: ”Du måste sätta dina egna gränser”

Vi har tagit ett snack med naturmäklaren Ulf Norrman som berättar om bakgrunden som DJ, undersköterska, poddare, reseledare och student i praktisk filosofi – och hur den har präglat hans inställning till fastighetsmäkleriet.

Hej! Berätta om dig och din bakgrund!

Hej! Jag är född och uppvuxen i Trelleborg med mamma, pappa och storasyster. Mamma arbetade inom vården och pappa var musikdirektör. 

Någon barndomsdröm om att bli mäklare har jag aldrig haft. Som ung gick jag i vårdskola och läste hälso- och sjukvård för att bli undersköterska. Detta arbetade jag med en väldigt kort tid för att under något år arbeta på Dux Möbler i Trelleborg. Efter något år återvände jag till skolan, Komvux, för att läsa in treårig ekonomisk linje och därpå var dag dags för militärtjänstgöring. Samtidigt hade man börjat sända radio på närradion i Trelleborg som då var nystartad. Sändning i mono var vad som kunde erbjudas. Jag gjorde lumpen i Ljungbyhed och sände samtidigt radio för P4 Kristianstad. 

Programmet hette Soul Food och gick under ungdomsradion. Men särskilt många lyssnare hade jag sannolikt inte. Lokalradion på den tiden var inte kända för att spela tung funk, house och soul/RnB. Samtidigt gjorde jag lite frilansarbete för Sveriges Radio P3 och ett program som då hette Soul Corner (numera P3 Soul). Efter min militärtjänstgöring fick jag erbjudande om att arbeta på ett speditionsföretag som då hette Scansped – numera Schenker. Där arbetade jag med trafikdirigering i södra Tyskland och i Schweiz. Av en händelse såg jag att Atlas Resor och Fritidsresor annonserade att de sökte reseledare. Jag har alltid följt mitt hjärtas röst, på gott och på ont, så jag sökte tjänsten och fick den. Det blev 13 år på Fritidsresor. Utlandstjänstgöring, flygplatstjänstgöring samt i huvudsak försäljningsansvar i olika roller (Key Account Manager och Manager för Agency Sales som då stod för 70% av Fritidsresors totala volym).

Efter nästan 13 år visste jag att jag ville göra något annat, men inte vad. Jag studerade lite praktisk filosofi och jobbade extra på Clas Ohlson innan jag hamnade i mäklarbranschen av en ren tillfällighet. Jag sålde min villa och anlitade en granne som var mäklare till försäljningen. Det visade sig att han var franchisetagare på Fastighetsbyrån och han erbjöd mig en tjänst 2005 som assistent och en uppdragsutbildning till mäklare som avslutades 2008.

Musik har alltid varit ett stort intresse och jag fann soulmusiken väldigt tidigt med hjälp av pappas musiksamling. Stevie Wonder och Dionne Warwick var örongodis för mig. Jag upptäckte podcasten tidigt och hade redan 2005 min första musikpodd. Jag gjorde det lite som ett livsprojekt för att se hur långt jag kunde ta det, började med Soulinterviews.com 2008 och har gjort flera hundra intervjuer. Men det tog mycket tid i anspråk. Jag körde en intervju varannan vecka, och själva pratandet tog 40–45 minuter men sen skulle det redigeras vilket tog flera timmar. The Jacksons, Chaka Khan, Dionne Warwick och Lisa Stansfield är några av namnen jag intervjuat.

Efter ett avbrott under pandemin avregistrerade jag mig som fastighetsmäklare. Personalen i vården gick på knä och jag kände att jag ville ”göra lite nytta”. Under den perioden bodde jag ett par år i Dalarna i en fäbod utan el och eget vatten, men ville flytta söderut igen och hittade ett torp mitt i djupa skogarna i Nybro Kommun. Jag har ingen koppling alls till området egentligen men trivdes väldigt bra. Sedan träffade jag min sambo och livskamrat och köpte lite större, och efter ett år på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kalmar tänkte jag att jag vill köra eget. Det kanske inte är optimalt att starta bolag som marknaden är nu, men fixar jag det nu så fixar jag det sen tänker jag. Sagt och gjort. Jag registrerade firman i somras, och jobbar natt i vården med min laptop tillgänglig så att jag kan jobba med företaget på lugna stunder.

Balans mellan jobb och privatliv är viktigt för dig, hur hittar du den som fastighetsmäklare?

Det är väldigt få människor, inklusive chefer (finns undantag), som sätter gränser för dig. De flesta vill att du skall dedicera ditt liv åt ditt arbete, för det gynnar dem också. Du måste sätta dina egna gränser. Ingen annan gör det åt dig. Men jag förstår att som ny mäklare eller ny på ett företag så vill du ju göra bästa möjliga intryck på din nya arbetsgivare och chef. Dessutom som ”mäter” din arbetsgivare dig i allt du gör. Antal kundmöten. Antal intag. Betyg från din visning. Betyg från säljare. Betyg från köpare. Betyg vid kontraktsskrivningen. Betyg från tillträdet. NKI, betyg på Facebook – etc, etc. Statistik är viktigt, men jag ser också väldigt stora risker med att du blir så betygsatt. Du blir lätt ”ett” med ditt jobb. Du blir dina betyg, vilket är väldigt olyckligt. Detta skapar ofta en enorm press, samtidigt som jobbet som mäklare kan vara väldigt tufft. Många ytterst kompetenta och empatiska mäklare väljer att hoppa av yrket. De klarar helt enkelt inte av pressen. Jag skulle dock vilja ge en eloge till LFF i Blekinge, Kristianstad och Hässleholm som kommit väldigt långt i hälsofrämjande åtgärder. De har förstått vikten av välmående personal och min gissning är att de också har ovanligt lite personalomsättning tack vare detta. Jag har arbetat där i ett par år, och de var redan då en bra bit på vägen med detta arbete.

Du har startat Naturmäklaren – hur kommer naturen in i bilden?

Jag bor i skogen. Jag andas skog och natur. Här känner jag lugn, lycka och harmoni. Dessutom är har jag en specialutbildning inom förmedling av jord & skog. En utbildning jag för övrigt gjort i Mäklarsamfundets regi. Varför inte arbeta med det som får dig att må bra? Mäklarbranschen är överetablerad på många orter och jag tror att som ny aktör på marknaden behöver du hitta din nisch. Något som gör dig unik i detta sorl av företag där flertalet inte utmärker sig gentemot varandra. Dessutom tycker jag om att tänja på tankar. Att vidga mitt sinne och att tänka nytt. Inte för att vara ”kärringen mot strömmen” som aldrig har ett syfte i sig, utan att se hur jag kan utveckla och förädla branschen genom mitt lilla företag. Kan vi göra saker annorlunda? Vågar vi tänja på traditionerna? Hur kan branschen utvecklas i stället för att ”följa John”?

Du har varit DJ, läst filosofi, jobbat som undersköterska och i resebranschen – hur påverkar din eklektiska bakgrund ditt fastighetsmäkleri?

All livserfarenhet, all utbildning, alla möten, alla prövningar, alla misslyckanden, allt framgångsrikt du gjort gör dig till den du är idag. Det kan sällan vara något negativt i det. Lite mod, lite självförtroende, lite ödmjukhet och lite nytänkande. Det tror jag är bra för vår jord.

Vad kan du säga om din lokala marknad just nu?

Den ser ut som på de flesta andra håll. Säljarna acklimatiserar sig till det nya marknadsläget. Köparna avvaktar. Men det är viktigt att komma ihåg att andra halvan av november och december ofta är lugna månader när det kommer till intag. Däremot brukar en hel del affärer avslutas under denna period, men det kräver ju att du har varit i gång ett litet tag.

Skapad 15 december 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst