Joakim Andersson
Nyhet Medlem 19 oktober 2023

Veckans medlemsröst Joakim Andersson: “Gissningsvis bättre till sommaren”

Mäklarsamfundet har intervjuat Joakim Andersson – som är fastighetsmäklare i Vasastan. Vi frågar bland annat om hur det är att vara verksam i Stockholms innerstad, om hur den lokala marknaden ser ut just nu – och hur han tror att den kommer att utvecklas framåt.

Hej Joakim! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag har arbetat som fastighetsmäklare i Stockholm sedan 2012. Sedan 2016 har jag varit på SkandiaMäklarna i Vasastan.

Under min karriär har jag byggt upp ett stort nätverk i stadsdelen och förmedlat över 1 000 bostäder här.

Du är verksam i Stockholms innerstad. Hur skiljer det sig från att vara verksam på andra håll i landet tror du? 

Jag tror spontant att det skiljer sig mycket, både i arbetssätt och tempo, både på gott och ont – och det förändras över tid. Konkurrensen bland fastighetsmäklare i innerstan är oerhört tuff. I Vasastan har cirka 350 olika mäklare genomfört affärer senaste halvåret och det bor cirka 65 000 personer här. Långt ifrån alla i en bostadsrätt.

Resultatet blir att många mäklare står med väldigt få objekt att sälja och lägger ner mest tid och energi på att hitta nya potentiella uppdrag. Spekulanter finns det dock oftast gott om, även om de nu i stor utsträckning inte agerar med bud.

Vad jag förstår av arbetet som mäklare i andra delar av landet är att situationen kan vara lite tvärtom. Man behöver inte lägga lika mycket tid, energi och finess på att hitta nya uppdrag då konkurrensen mellan mäklare är lägre. Men spekulanterna däremot lyser med sin frånvaro och det krävs mycket tid att hitta rätt köpare.

Jag kan ha fel, men det är den uppfattningen jag fått när jag pratat med aktiva mäklare i mindre städer.

Hur ser din lokala marknad ut för tillfället? 

Just nu har vi ett stort glapp mellan säljares förväntade slutpris och vad marknaden faktiskt betalar. Gissningsvis ser det ut så i större delar av landet.

Som alla vet släpar statistiken och här i Vasastan har priserna säkert fallit med 5% bara i september, även om statistiken inte visar det än. Jag ser att många bostäder plockas bort osålda efter 3-4 veckor på Hemnet. Utbudet är fortsatt relativt högt och antalet transaktioner är mycket lågt i området.

Vad tror du om marknaden framåt? 

Jag tror att vi kommer ha en fortsatt trög marknad under överskådlig tid framöver. Statistiken behöver komma i kapp och vi behöver få mer positiva tongångar från Riksbanken och SCB innan riskaptiten troligtvis kommer tillbaka hos köparna. 

Förhoppningsvis bromsar inte ekonomin in för mycket i samband med att räntehöjningarna får full effekt och gissningsvis har vi mäklare en mer lättsam marknad att arbeta i till kommande sommar och därefter.

Vad är det bästa och det sämsta med att vara fastighetsmäklare, tycker du? 

Det bästa är att man kan påverka sin lön fullt ut och själv bestämma hur mycket eller hur lite man vill arbeta och få det att lira med det livet man vill leva.  

Det sämsta är att branschen ligger långt efter med digitala arbetssätt och arbetet skulle kunna effektiviseras mycket om lagarna för signering av överlåtelseavtal m.m ändrades och godkände e-signaturer.

Jag upplever dessutom att synen på oss mäklare har försämrats. Vi behöver ta tillbaka vår yrkesstolthet och värdet av vår tjänst och samtidigt inte så lättsamt låta andra typer av aktörer profitera på vårt arbete.

 

 

Skapad 19 oktober 2023
Uppdaterad 19 oktober 2023
Veckans medlemsröst Mäklarsamfundet