björn wellhagen
Nyhet Medlem 13 december 2018

Ett spännande år går mot sitt slut

Julen och det nya året närmar sig med stormsteg. VD Björn Wellhagen har samlat sina reflektioner från sin första tid på Mäklarsamfundet i en årskrönika till årets sista nyhetsbrev.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

För mig är den här tiden på året synonymt med förvåning. Visst har jag märkt hur det blir mörkt allt tidigare på dagen. Ändå blir jag förvånad över att året snart är slut. Visst tycks tiden snurra snabbare för varje år som går? Det här är årets sista nyhetsbrev och därmed också ett utmärkt tillfälle att reflektera över året som gått och det som komma skall.

Jag har varit VD på Mäklarsamfundet sedan maj i år. På den här korta tiden har det hänt mycket. Inte minst tack vare vårt hundraårsjubileum har jag fått möjlighet att träffa många medlemmar på kort tid. Jag har fått vara med och lansera BoPriskoll, värva nya medlemmar och rekrytera nya medarbetare. Tillsammans med FEI och Högskolan i Väst har vi också börjat gå till botten med hur utflödet ur branschen ser ut, om det är någon särskild grupp som lämnar branschen i högre utsträckning än andra och i så fall varför.

Om andra halvan av 2017 var lite stökigt på marknaden så har större delen av 2018 präglats av stabilisering, trots tuffare bankkrav och kreditrestriktioner. Utbudet av framför allt nyproduktion är stort i Stockholm och Uppsalaområdet och försäljningarna tar generellt längre tid. En trögare marknad innebär självklart en hel del utmaningar för fastighetsmäklarna. Varje förmedling kräver mer tid och samtidigt tar det längre tid att få betalt. Paradoxalt nog kan det stärka fastighetsmäklarkårens anseende. När affären tar längre tid blir värdet av en högkvalitativ mäklartjänst tydligare. Det blir mer synligt hur hårt de allra flesta mäklare arbetar för att få ihop affären.

2019 fortsätter vi driva opinion för att belysa fastighetsmäklarnas villkor, öka rörligheten på bostadsmarknaden och framhäva värdet av mäklartjänsten. Vi fortsätter med initiativ för att förstärka konsumentskyddet och öka transparensen på bostadsmarknaden. Vi fortsätter enträget att lyfta fram fastighetsmäklarens viktiga roll i bostadsaffären, idag och i framtiden. Vi fortsätter självklart också att bistå er medlemmar med lika kvalificerad som engagerad juridisk rådgivning och utbildning. När vi sedan går mot ljusare tider fortsätter vi, tillsammans med alla er medlemmar, fira Mäklarsamfundets hundraårsjubileum. Under första halvan av 2019 packar vi våra väskor med kunskap, inspiration och underhållning och besöker ytterligare fyra orter innan det är dags för det stora fyrverkeriet. Den 24 maj 2019 når firandet sitt crescendo med en avslutande bankett med 1920-talstema i Stockholms stadshus. 

God jul och gott nytt år!

Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet

Skapad 13 december 2018
Uppdaterad 14 mars 2023
Mäklarsamfundet