Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 11 januari 2024

Mäklarpanelens roligaste och konstigaste upplevelser i yrket

Ett nytt år innebär en ny mäklarpanel. Den här omgången gästas vi av Pia-Lotta Svensson, Simon Svedlund och Katarina Ljung och den första frågan som de besvarar är vad det märkligaste, roligaste, konstigaste eller mest udda som de någonsin upplevt i yrket egentligen är.

Pia-Lotta Svensson

Konstiga saker kan dyka upp under alla delar under processen och kan sträcka sig från kunders beteenden till knepiga juridiska frågor. Av det mer pinsamma slaget har jag haft kunder som bett om att få låna toaletten på en visning och lämnat icke-önskvärda dofter efter sig, säljare som låst båda låsen men bara lämnat en nyckel till mig eller en köpare som vid tillträdet upptäcker att det finns saker kvar i lägenheten av det mer personligt intima slaget som säljaren har missat att plocka med sig. Den mest konstiga jag har varit med om av det juridiska slaget var när en säljare gick bort mellan kontrakt och tillträde där medlemskapet inte var godkänt än. Det var tidigt i min karriär och det ingen som riktigt visste hur situationen skulle lösas. Det blev många samtal till juristerna för rådgivning.

Det roligaste (förutom priser och prestationer) var när jag fick sälja ett hus (bostadsrätt) på ön Långholmen utan Södermalm, mitt i innerstan. Vi säljer ju bara lägenheter i mitt område så detta var något helt unikt. Huset hade en så otrolig historia, var mytomspunnet och omtalat även i den svenska litteraturhistorien. Huset hade aldrig tidigare sålts och jag är tveksam till om det någonsin kommer att säljas igen. Det var mycket omskrivet och antagligen den enda gången i min karriär som jag kommer att få genomföra den typen av försäljning. Än idag, ca sex år senare, har jag kunder som säger ”det var du som sålde huset på Långholmen…”

Simon Svedlund

Det roligaste var precis när jag var helt ny i branschen för snart 15 år sedan, provanställd och livrädd under min första egenhållna visning av ett fritidshus. Trots goda förberedelser hade jag missat det mest väsentliga – nycklarna till stugan, vilket jag kommer på när de första spekulanterna börjat visa sig. Första spekulanten går fram och rycker i dörren och säger att det är låst. Jag får panik och tar ett snabbt beslut och säger så självsäkert jag kan att ”Nej det är klart, det är ju utomhusvisning idag”. Jaha, säger spekulanterna och börjar titta runt i trädgården och kolla tomtgränser. Sen kommer nästa spekulant och gör samma sak, varpå jag pekar på de andra spekulanterna och säger ”ja, som ni ser är det utomhusvisning idag. Inomhusvisningen är imorgon kl. 17”. Och så fortsatte det och det verkar som jag kom undan med det... och myntade begreppet utomhusvisning.

Katarina Ljung

Ska jag verkligen berätta det här? Haha. En av de märkligaste sakerna jag vart med om var när en köpare som jobbat natt trött efter tillträdet glömde sin laddare på kontoret. Han ringer och frågar om jag orkar åka med den hem till honom för att han behöver sova. Väl framme vid porten fick jag inget svar utan ett sms med portkod och att jag kan gå in i lägenheten och lägga den på bordet för han sover. Varför man gör sånt här frågar man sig än. Men jag gick in i denna nedsläckta lägenhet och la den på matbordet, hör då honom ropa ”kom in och lägg dig med mig”. Jag gick snabbt därifrån med både skratten och förvåningen i halsen.

Skapad 11 januari 2024
Uppdaterad 11 januari 2024
Medlem Mäklarsamfundet