Nyhet Medlem 8 juni 2018

Från en avgående styrelseledamot

Hösten 2012 valdes jag in i Mäklarsamfundets styrelse. Jag var då ganska ny som vd i Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, och kom närmast från bank- och försäkringsvärlden. Det kändes inspirerande och viktigt. Guy Wallster var ordförande då, därefter Anders Edmark.

<< Tillbaka till nyhetsbrevet

Föga anande om de utmaningar som skulle komma, eller om antalet möten per år. Här följer några exempel.

Hemnet och Blocket - en svår fråga som delar kåren
Hemnet startades av mäklarna - utan vinstintresse. Ägarbilden blev speciell med en tidningskoncern, två mäklarkedjor och två branschorganisationer. Jag försökte först driva linjen att mäklarorganisationerna skulle äga och driva Hemnet. Det skulle bli rättvist och konkurrensneutralt. Men jag fick snabbt klart för mig att det inte fanns på kartan. Det hade ju börjat byggas upp ekonomiska värden i Hemnet, som man inte ville släppa. Nästa försök var att få ett utökat antal delägare, men det var inte heller politiskt möjligt. Det blev slutligen fyra delägare med 25% vardera, som fortsatte att bygga värden. Man sålde bl.a. annonser på en ny mellansida, som kunden fastnade på innan man kom vidare till mäklarföretagets hemsida. Och en ny betalningsmodell lanserades.

Under tiden satsade Blocket Bostad, som fick med sig ett antal mäklarföretag i ett samarbete. Det ledde så småningom till att ägaren Schibsted ville köpa Hemnet. Avtal skrevs också efter många och långa turer. Så kom Konkurrensverket in i bilden. Affären sprack. Nr 2 på marknaden fick inte köpa nr 1.

Lite senare vädrade andra köpare morgonluft. Ny budrunda, som stannade på över 2 Mdr, som de fyra ägarna fick dela på. Så var Hemnet sålt, och en ny tid börjar med nya driftiga ägare.

Under denna tid hade vi över 30 styrelsemöten per år, ibland mitt i natten (ordföranden är nattuggla men det var också ont om tid ibland). Kan vara skönt att slippa...

De stora mot de små - mäklarkedjor och små mäklarföretag
Mäklarsamfundet omfamnar både enskilda, små, medelstora och stora mäklare. Det ställer höga krav på samarbetet. Det finns alltid olika synsätt och intressen som de olika aktörerna vill bevaka. Det gäller för samfundet att hitta pragmatiska lösningar som passar flertalet.

På en årsstämma för några år sedan framfördes önskemål om en ny framtida strategi för Mäklarsamfundet. Strategiarbetet blev mycket omfattande och utmynnade i flera olika förslag, som skulle förankras. I början gick det smidigt men sedan kom många invändningar. Mäklarna och mäklarföretagen tyckte olika. Hemnetaffären kom också att överskugga arbetet. Och särskilt tydligt blev det att när köpeskillingen från Hemnet skulle fördelas. Skulle de enskilda mäklarna få någon del? Skulle mäklarkedjorna få en del? Skulle organisationen behålla pengarna? När diskussionens höga vågor lagt sig, så kunde livet gå vidare. Mäklarsamfundet gjorde på sitt sätt och FMF gjorde på sitt alldeles egna sätt.

Olikheter är vackert men jag tror branschen skulle vinna i anseende om man kunde gå samman och bilda ett lag. En stark medlems- och branschorganisation! Tänk om man får man uppleva det!

Fastighetsbyrån köper SF - en storaffär
En annan adrenalinkick kom när det meddelades att Swedbank/Fastighetsbyrån köper SF (av norska banken DnB), inklusive deras andel av Hemnet. På samfundets styrelsemöte den morgonen då nyheten kom så såg inte SF:s ordförande så glad ut. Fastighetsbyråns ordförande var nöjdare. Vilken elefant vi skulle ha fått på marknaden! Även denna gång kom Konkurrensverket in i bilden. Jag och många andra kallades till Konkurrensverket, som också gjorde en omfattande utredning. Resultatet blev att förlovningen sprack. Nr 1 fick inte köpa nr 2. SF blev fria igen.

Framtiden - hur gör Hemnet?
Mäklaryrket är viktigt. För kunden är det livets största affär, och dagens mäklare är välutbildade. Personlig kontakt kan inte ersättas av en digitaliserad variant. Men många företag kommer försöka den närmaste tiden! Några har börjat utmana med ny teknik, fler ligger i startgroparna. Hur gör Hemnet om några år? Vill man hitta former för att även förmedla fastigheter, innan man börsintroducerar bolaget? Det gäller för samfundet och mäklarna att fokusera på mervärdet för kunderna. Och tryggheten. Man ska också komma ihåg att det är mäklarnas objekt som utgör ”varulagret” på de olika sajterna.

Det gäller för Mäklarsamfundet att vara på sin vakt och utveckla sin egen affärsverksamhet. För det behöver man fortsatt en professionell styrelse och ledamöter med olika bakgrund. Verksamheten är helt annan än den var för 10 år sedan. Efter Hemnetaffären har man ett stort kapital som ska förvaltas och man satsar operativt på affärsverksamhet i form av mäklarsystem. Det krävs då erfarenhet av sådant arbete.

Jag har fått många trevliga mäklarmöten, jobbat i en kamratlig styrelse och fått lära känna kompetenta medarbetare på Mäklarsamfundet.

Uppdraget var med andra ord inspirerande. Hoppas att jag bidragit med någon nytta.

Lycka till!

Mats Ericsson

Skapad 8 juni 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Mäklarsamfundet Branschen