Catharina Lager Sundberg
Nyhet Medlem 17 september 2020

Catharina Lager Sundberg – ”Var beredd att jobba hårt och ta rygg på en duktig kollega”

Näst på tur i intervjuserien "Lär känna styrelsen" är juristen som blev mäklare. En trogen mäklarsamfundare som brinner för att alla i branschen ska ha anständiga arbetsvillkor utan att tumma på lönsamheten.

Vem är du?

Jag är fastighetsmäklare med en jur. kand. i bagaget. Idag driver jag Karlsson & Uddare, ett mindre fastighetsmäklarföretag med fyra kontor i Stockholm. 

Vad har du för bakgrund i branschen?

Medan jag fortfarande läste juristlinjen kom jag på att fastighetsmäklare verkar vara ett roligare jobb så då läste jag de kurser som krävdes för att få min registrering och arbetade som assistent för att lära mig jobbet. År 2003 blev jag färdig mäklare och sedan dess har det varit full fart! Under årens lopp har jag varit anställd, franchisetagare och nu företagsägare. 

Ditt bästa råd till en nybakad fastighetsmäklare på väg in i branschen?

Välj arbetsgivare med omsorg så att du får rätt stöd i början, var beredd att jobba riktigt hårt och ta rygg på en duktig kollega!

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, vilka ser du som de riktigt stora framtidsfrågorna för fastighetsmäklarbranschen?

Vi måste se till att behålla vårt anseende och få bostadssäljarna att förstå vikten av att anlita en fastighetsmäklare. Vi måste också se över arbetsvillkoren så att alla har anständiga arbetsvillkor. Och såklart se till att vi har en god lönsamhet! God lönsamhet både för de anställda och för arbetsgivarna. En stor fråga som är kopplad till lönsamhet är väl också att motivera sina arvoden så att inte nätmäklarna tar över. 

Det första du gjort om du var bostadsminister? 

De senaste åren har förutsättningarna för bostadssäljare och bostadsköpare ändrats flera gånger, vilket gör att det är svårt att veta vilka förutsättningar som kommer att gälla framöver. Det bidrar till en osäkerhet på marknaden. Vi mäklare upplever att räntan på uppskovet är ett hinder för många äldre som egentligen vill flytta så uppskovsräntan, så det är bra att den ser ut att försvinna i början av nästa år. Samtidigt har taket på uppskov återinförts så det skulle nog vara det första jag såg över. Vi behöver ju öka rörligheten på bostadsmarknaden så att alla bor i det boende som passar dem. 
 
Faktaruta

Namn: Catharina Lager Sundberg
Bor : Saltsjöbaden utanför Stockholm
Familj: Maken Johan, barnen Lovisa och Viktor
År i yrket: snart 20! Började som assistent 2001 och blev registrerad mäklare 2003
År som aktiv i mäklarsamfundet: Oj, minns ej, men många!
Oanad talang: Supereffektiv, men det kanske inte är en talang direkt? 

Antingen – eller-frågor

Bostadsrätt eller villa: villa(men bostadsrätt är en utmärkt boendeform för många!)
Göteborg eller New York? Göteborg – jag älskar Västkusten!
Hemmakväll eller utekväll – hemmakväll med kompisar?
Gymmet eller löpspåret? Gymmet, men en skogspromenad är ju underbart också!
Skräckfilm eller romantisk komedi? Romantisk komedi definitivt!
Mecklarna eller Hemnetknarkarna? Hemnetknarkarna!
 

Skapad 17 september 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Mäklarsamfundet