André Nilsson
Nyhet Bransch 1 november 2023

André Nilsson: "Givande, viktiga och roliga år”

Mäklarsamfundets bostadspolitiska expert André Nilsson går vidare till tjänsten som kommunikationschef för Liberalerna. Vi har intervjuat honom om vad han är mest stolt över från tiden på Mäklarsamfundet, vad han tar med sig in i sin nya roll och hur han tror att bostadspolitiken kommer att utvecklas de kommande åren.

André, du jobbar din sista dag på Mäklarsamfundet den 10 november. Vi inleder med den klassiska sportfrågan – hur känns det? 

Vemodigt! Det har varit givande, viktiga och framför allt roliga år på Mäklarsamfundet. Brinner man för att fler människor ska kunna förverkliga sina flyttdrömmar finns det nog inget bättre jobb.

Vad är det du ska göra istället? 

Jag har blivit värvad till tjänsten som kommunikationschef för Liberalerna. Man kan säga att jag kommer fortsätta att arbeta med frihetsfrågor. Nu är målet EP-valet 2024. Vi behöver ett frihetligt, demokratiskt och enat Europa som står upp mot diktaturer som angriper demokratier.

Vad har du lärt dig i din roll på Mäklarsamfundet som du tar med dig i din nya roll? 

Mycket! På Mäklarsamfundet har vi under dessa år tagit fram många rutiner och arbetssätt för att få stort genomslag i den politiska debatten, och för att med små medel få ut vårt budskap effektivt till valda målgrupper. Viktiga lärdomar, inte minst i en valrörelse.

Varför är det viktigt för fastighetsmäklarbranschen att engagera sig i och påverka bostadspolitiska frågor?

Med risk att ta i skulle jag hävda att nästan alla problem och hinder som finns på bostadsmarknaden kan lösas eller lättas med bostadspolitiken. Det är inte omöjligt att vi skulle se trettio eller femtio procent fler flyttar ett normalår om vi hade fått på plats de reformer som Mäklarsamfundet efterlyst. Det är viktigt att Mäklarsamfundet fortsätter att vara en stark röst i den politiska debatten.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit tillsammans med kollegorna under din tid på Mäklarsamfundet?

Vilken svår fråga, det finns många segrar att fira. Att vi fått med oss så många politiker i vår argumentation om startlånen är en stor vinst, bland partier längst till vänster – till partier längst till höger – är det många som inspirerats av våra argument om att bekämpa blancolånen med startlån. Att amorteringskraven nu ses över precis på det sätt som vi alltid önskat, genom ett brett helhetsgrepp, är jag också nöjd med. Men det jag är mest stolt över är nog alla mål som vi på Mäklarsamfundet nått tillsammans, om att återkommande få ut vår röst i de rum där vi kan höras mest.

Du börjar jobba för ett av regeringspartierna. Vad tror du domen över regeringens bostadspolitik blir mot slutet av mandatperioden? 

Det är nog ofrånkomligt att det kommer att vara otillräckliga reformer, dels för att regeringsunderlaget är så splittrat, dels för att vissa av de stora reformerna för nyproduktionen inte finns i sikte. Med det sagt hoppas jag på stora reformer som kommer att göra stor skillnad. Förhoppningsvis kan vi se reformerade amorteringskrav, sänkt ränteskillnadsersättning och startlån under den här mandatperioden, vilket skulle hjälpa många att flytta till den bostad de behöver.

Tror du att bostadsbeskattningen kommer att reformeras på något sätt under de kommande tio åren? I så fall hur?

Det hoppas jag! Ser vi till de andra länderna inom OECD så har de lyckats med detta, varför skulle Sverige stå kvar ensamma? Jag hoppas innerligt att vi kan se en stor och bred skattereform någon gång i närtid för att stärka konkurrenskraften. Inte bara på bostadsmarknaden, utan också för kapital- och arbetsmarknaden.

Vad är ditt allra bästa minne från tiden på Mäklarsamfundet? 

Det finns många att välja mellan. När jag fick praktisera hos fastighetsmäklare i Kista och i Saltsjöbaden. Alla musikaliska framträdanden på personalfester från Niklas och Magnus. Alla möten med intresserade beslutsfattare. Alla samtal på analys- och kommunikationsavdelningen om bostadsfrågor, filosofi och livet. Med risk att vara tråkig tror jag att de bästa minnena ändå varit de gånger vi lyckats få in debattartiklar på Sveriges mest inflytelserika debattsida. Det är alltid pirrigt när man väntar på besked, och när redaktören till slut ger grönt ljus är det alltid tillfälle att fira. Då vet man att vi har skrivit något som kommer ändra debatten, och som är intressant för hundratusentals läsare. 

 

Skapad 1 november 2023
Uppdaterad 1 november 2023
Mäklarsamfundet Bostadspolitik