Catarina Löfberg
Nyhet Medlem 15 oktober 2020

Catarina Löfberg: ”Bestäm dig för vilken sorts fastighetsmäklare du vill vara”

Mäklarsamfundet fortsätter med sin intervjuserie av styrelsen och har nu kommit till Catarina Löfberg från Höllviken, som varit aktiv i Mäklarsamfundet i hela 20 år och som 12-åring blev skånsk mästare i hambo.

Vem är du?

Jag är precis fyllda 50 år och född och uppvuxen i Falsterbo, bor sedan 20 år tillbaka i Höllviken med min familj. 

Vad har du för bakgrund i branschen?

Jag jobbade på Sparbanken Skåne efter att jag slutat gymnasiet och varit au-pair i Luxemburg och läste till fastighetsmäklare på kvällstid. Började på ett mammavikariat på pappas fastighetsförmedling 1991 och blev registrerad fastighetsmäklare 1992. 

Jag engagerade mig tidigt i Mäklarsamfundets Skånekrets och 1995 blev jag sekreterare i kretsstyrelsen vilket jag var fram tills jag blev invald i huvudstyrelsen för c:a 10 år sedan. Jag tog över pappas företag efter hans bortgång 2006 och sedan 3 år tillbaka driver jag firman tillsammans med min kompanjon. Idag sitter jag också i styrelsen för FRN och Msis.

Vad är det bästa med fastighetsmäklaryrket? Vad är mindre bra?

Det bästa är att alla dagar ser olika ut och varje bostadsaffär är unik. Det som förgyller min dag på jobbet är att träffa människor som är i någon slags förändringsfas i livet och att få möjlighet att vara en del av den. Arbetstiden är emellanåt påfrestande. Man är aldrig helt frånkopplad och ledig och många kvällar och helger tillbringas på jobbet, det gäller att ha en förstående familj.

Ditt bästa råd till en nybakad fastighetsmäklare på väg in i branschen? 

Bestäm dig för vilken sorts fastighetsmäklare du vill vara och jobba hårt. ”Gräv där du står”. Jag har träffat många studenter på Högskolan i Malmö som vill jobba i storstan. Är du från en mindre ort eller stad i landet? Då har du en bra start till ditt kontaktnät som fastighetsmäklare på den ort där du redan är känd.

Vilka frågor brinner du för och vad vill du driva i din roll som styrelseledamot i Mäklarsamfundet?

Att höja fastighetsmäklarens anseende och att fastighetsmäklaren skall kunna ha en trygg anställning. Att lyfta fram vad som ingår i fastighetsmäklarens arbete och allt som mäklaren gör, som kunden inte ser. Vi är lite dåliga på att berätta vad som ingår i vår tjänst och det kan Mäklarsamfundet hjälpa till med.

Att fortsätta arbetet med att få branschen att samarbeta och hjälpas åt med att se till att vi äger vår egna data och att vi tillsammans kan lära konsumenten att söka svar på sina frågor gällande bostadsmarknaden, statistik, prissättningar, offerter o.dyl direkt hos branschen och inte via aktörer som skär emellan, spindlar och utnämner sig till talespersoner för fastighetsmäklare i Sverige.

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, vilka ser du som de riktigt stora framtidsfrågorna för fastighetsmäklarbranschen? 

Hur kan fastighetsmäklaren bäst frigöra tid i sitt arbete med hjälp av teknik till fördel för mer tid för mötet med kunden? Hur ska vi lyckas få alla duktiga fastighetsmäklare att trivas på jobbet och stanna i yrket? Hur hittar vi den bästa balansen för hur många fastighetsmäklare som behöver utbildas per år för att täcka behovet i förhållande till hur många bostadsaffärer som utförs för att alla fastighetsmäklare skall ha en möjlighet att tjäna en rimlig lön för sitt arbete? När ska vi sluta att jobba utan att ta betalt för nedlagt arbete?

Det första du hade gjort om du var bostadsminister? 

Skapat fler bostadsaffärer genom positiva förändringar för de äldre som bor i villa, men som inte flyttar pga att de får betala hög reavinstskatt och därefter får de inte lånelöfte till nytt, självägt boende utan måste använda hela vinsten till att betala kontant. Alternativt sätta sig i en hyreslägenhet med hög hyra och där de bara får bostadsbidrag om de inte har sparade pengar på banken. 
 
Faktaruta

Namn:  Catarina Löfberg
Bor: Höllviken
Familj: Man (Tony), två söner 23 år (Jonathan) och 20 år (Benjamin) och dvärgschnauzern (Svante)
År i yrket: 28 år
År som aktiv i Mäklarsamfundet: 25 år
Oanad talang: Blev skånsk mästare i hambo när jag var 12 år
 
Antingen-eller frågor

Bostadsrätt eller villa? Villa
Hemmakväll eller utekväll? Hemmakväll, gärna med kortspel. Men en utekväll är inte heller fel.
Gymmet eller löpspåret? Löpspåret
Skräckfilm eller romantisk komedi? Skräckfilm
Mecklarna eller Hemnetknarkarna? Hemnetknarkarna

Skapad 15 oktober 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Mäklarsamfundet